Gehaakt peutervest maat 104
Baby vestjes, Haken

Gehaakt peutervestje met vasten op naald 4,5 in maat 104.

Dochter van vriendin groeit als kool. Ze is nu 2 jaar oud en toe aan een nieuw vestje. Ik had de vrije hand en koos weer voor blauw garen.

Omdat het zo lekker staat bij een spijkerbroek!

Ik wilde een bobbeltjes hartje eens uitproberen om te verwerken in een vestje dus het plan was er snel!

gehaakt peutervest maat 98

Nodig:

  • 300 gram garen voor haaknaald 4,5 (ik gebruikte Saskia Recycel van de Wibra)
  • Haaknaald 5 en 4,5
  • Stopnaald om de draadjes weg te werken
  • Schaar
  • Knoopjes

Stap 1: Voor- en achterpand haken.

Haak met haaknaald 5 een lossenketting van 101 lossen. Wissel van haaknaald, ga vanaf nu verder met naald 4,5 en haak 1 keerlosse en 101 vasten. Start nu met het haken van de voorpanden en het achterpand aan één stuk.

Na ongeveer 42 toeren heb je de lengte tot het armsgat gehaakt. Dit is ongeveer 22 cm. Zie onderstaande foto.

Ga verder met het rechter voorpand. Tel 24 steken voor het voorpand. Haak deze 24 steken tot de hals door met allemaal vasten, dit is ongeveer 34 cm. Zie foto.

Voor de hals minder je in de eerste toer 5 vasten, dit zijn nog 19 vasten. Haak de teruggaande toer een vaste in de tweede vaste en haak 18 vasten terug.

Haak nu 17 vasten en haak de teruggaande toer een vaste in de tweede vaste van de vorige toer. Nu zijn er nog 16 vasten om terug te haken. Maak de hals af met ongeveer 6 toeren vasten van 16 vasten per toer totdat de juiste schouderhoogte bereikt is.

Haak het andere voorpand in spiegelbeeld net zo!

Het achterpand.

Haak voor het rugpand de rest van de vasten (53 vasten) door tot de hoogte van de nek bereikt is. Dit is bij mij ongeveer 14 cm. Haak de middelste 15 steken niet want nu start je met de schouder. De schouder is nu nog 19 steken breed. Steek nu de teruggaande toer de naald in de tweede vaste van de vorige toer. Haak weer terug naar de hals maar minder 1 steek. Steek de teruggaande toer de naald in de tweede vaste van de vorige toer. Nu zijn er nog 16 steken over voor de schouder. Haak deze nog 2 toeren. Als het goed is ziet je schouder er nu net zo uit als op mijn foto hierboven.

Haak de andere schouder net zo in spiegelbeeld.


Stap 2: Mouwen haken.

Haak met haaknaald 5 een lossenketting van 56 lossen + 1 keerlosse. Neem nu haaknaald 4,5!

Haak 4 toeren vasten en minder aan het begin en eind van de volgende toer (toer 5) 1 steek. (nu zijn er nog 54 lossen)

Herhaal dit elke keer in de 4de toer. Dit doe je in totaal 10 keer. Zie rode sterretjes! Je mouw is nu 21 cm hoog.

Minder in de 6de toer vanaf nu nog 1 keer aan het begin en eind 1 steek. Dit is het laatste rode sterretje.

Haak nog 12 toeren en je mouw is bijna klaar. De mouw is ongeveer 29 cm hoog.

Voor de afwerking heb ik een waaier randje aan de mouw gehaakt. Hiervoor haakte ik de eerste steek een halve vaste. Daarna 5 stokjes in de tweede vaste van de vorige toer en 1 halve vaste in de tweede vaste van de vorige toer. Op deze manier ontstaat er een leuk waaier randje. De eerste en laatste vaste van de mouw haakte ik een halve vasten zodat de waaiers precies aansluiten met het dicht haken van de mouw. Komt het aantal steken niet helemaal uit? Geen punt ik smokkel wel eens en daar zie je hier toch niks van. Zorg er alleen voor dat het aantal waaiers wel hetzelfde is aan beide mouwen!

Haak de andere mouw op dezelfde manier.

Beide mouwen kunnen met de goede kant op elkaar dicht gehaakt worden.


Stap 3: Mouwen in het lijfje haken en de eerste rand haken.

Leg de mouwen en het lijfje met de goede kanten tegen elkaar en haak de armsgaten dicht.

Voor de start van een mooie rand rondom het lijfje haakte ik eerst een rij vasten. Hiervoor markeerde ik de hoeken van de panden en het midden van de nek aan het achterpand. Zo kan ik precies tellen hoeveel vasten ik links en rechts haak en of dit hetzelfde aantal is.

Het vestje ziet er nu zo uit als op bovenstaande foto als het goed is.


Stap 4: Sierrand haken.

Uit onderstaand boekje koos ik een mooie sierrand die ik vond passen bij dit vestje.

Ik koos een rand waarin verschillende open ruimtes zijn waar een knoop door kan. Niets zo irritant als de knoopsgaten zoeken in een klein vestje. De knoop zit in het midden van de gehaakte boog en zijn makkelijk door diverse openingen te doen aan de andere kan. Kijk maar. Ik was tevreden en de vriendin voor wiens dochtertje ik dit vest haakte vond het ook ideaal.


Stap 5: Hals haken.

Tijdens het haken van de rand middenvoor en aan de onderrand moest ik ook de halsopening afwerken. Hiervoor haakte ik de eerste ronde allemaal halve stokjes in de ronding van de hals en nek. Hierbij sloeg ik op beide schouders 1 vaste van de vorige toer over zodat het randje mooi plat zou liggen. De laatste toer met vasten deed ik dat niet.


Stap 6: Hart haken.

Hier moet ik iets opbiechten. Ik wilde een hart in het vest haken, althans dat was het oorspronkelijke plan. Dit stukje hoort dus eigenlijk aan het begin van mijn artikel maar het liep allemaal anders……

Enthousiast haakte ik eerst een proeflapje met hart zodat ik kon bepalen hoeveel lossen ik nodig zou hebben voor het vestje. Dit proeflapje met hart ging goed maar ik merkte wel een paar telpuntjes waar ik extra op moest letten. Ik ging van start met het vestje en toen kwam het moment dat onderstaand hart er in gehaakt zou moeten worden.

gehaakt noppen hart

Het bobbeltjes hart bedacht ik niet zelf, dat bedacht Grietjekarwietje.blogspot.com

Haar werkbeschrijving is als volgt:

In het midden van het vestje zou de eerste nop komen want daarom had ik een oneven aantal vasten gemaakt. Op ongeveer 19 cm hoogte (van onderen gemeten) en daarna naar boven in het rugpand de rest van het hart. Makkelijk uitgedacht, dat wel.

Afijn om een lang verhaal kort te maken, ik heb het wel 10 keer uitgehaald maar ergens ging ik steeds de mist in. Geen idee hoe of wat maar ergens deed ik iets fout en ik kon niet ontdekken waar. Grote frustratie natuurlijk maar niks aan te doen want ik was op vakantie in Frankrijk en er waren geen hulptroepen om me heen…… Ik besloot uiteindelijk het vestje te haken met alleen maar vasten en het hart er later als applicatie op te naaien. En zo ziet het er nu uit! Ook best mooi geworden!

Gehaakt peutervest maat 104

Stap 7: Draadjes wegwerken met de stopnaald.

Als het goed is kun je nu alle draadjes wegwerken met de stopnaald en is je vestje klaar! Schatje toch!?

Gehaakt peutervest maat 104

Tips:

  • Haken is ondanks het vele uithalen nog steeds super fijn om te doen! hahahaha
  • Ik vind het fijn eerst de knoopsgaten te maken en daarna de knopen er bij te zoeken
  • Het lag niet aan de beschrijving van Grietjekarwietje dat het noppenhart in het vestje haken niet lukte, haar beschrijving is prima maar ergens deed telkens ikzelf iets fout!
  • Dit vestje lijkt als 2 druppels water op een ander vestje dat ik eens haakte, deze vind je hier en is in maat 68 beschreven.
  • Voor alle andere dingen die ik haakte kun je hiero kijken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.


Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie