gebreid peuter vestje maat 74
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

NOPPIE, een gebreid bolletjes peutervest maat 74 op naald 2 1/2.

Dit geinige vestje breide ik voor mijn eigen puppy. Eindelijk heb ik er een beschrijving van gemaakt. Het breien van dit vestje is niet moeilijk, wel ff opletten.

De basis is heel eenvoudig recht en averecht breien. De bolletjes (of noppen) zijn ook niet moeilijk maar je moet even weten hoe het gaat. En zeg nou zelf zijn meisje én vest geen schatjes? Ik noemde dit vest NOPPIE.

gebreid peuter vest maat 74

Nodig:

 • Breinaalden met kop 2 1/2 mm
 • Ruim 150 gram garen voor naald 2 1/2
 • Stopnaald om de draadjes weg te werken
 • Haaknaald om het vest in elkaar te haken
 • 4 Knoopjes

Uitleg van de bolletjes breien:

Elke 10de steek maakte ik een bolletje. Van elke 10de steek maakte ik 4 steken. Deze 4 steken breide ik 4 keer heen en weer. (Je hebt nu een ieniemienie lapje van 4 steken.) Deze 4 steken haal je weer in 1 keer af zodat er weer 1 steek is waarmee je de volgende rondes weer normaal kunt breien en je het juiste aantal steken hebt. Maak elke 10 de steek een bolletje.

Dit is een handig filmpje om te zien hoe je bolletjes kunt breien.


Stap 1: Steken opzetten en boord breien voorpanden.

Zet met dubbele naalden 33 steken op. Brei het boordje in boordsteek; 1 steek recht, 1 steek averecht. Het boordje is ruim 2 cm hoog. (achteraf mag dit ook best 3 cm zijn omdat het boordje van 2 cm een klein beetje de neiging heeft naar binnen te krullen).


Stap 2: Voorpanden breien.

Toen het boordje hoog genoeg was breide ik in totaal 4 toeren/naalden tricot steek (de heen gaande naalden recht, de terug gaande naalden averecht). De 5de naald startte ik met 4 rechte steken en een bolletje. Dan 19 steken recht breien en weer een bolletje. Daarna 8 steken recht breien.

Hierna breide ik 4 naalden tricot steek. Dus de heengaande toeren recht en de terug gaande toeren averecht. Elke 5de naald breide ik weer bolletjes. Maar LET OP! de bolletjes verspringen ten opzichte van de vorige bolletjes. Nu wordt de 15de steek het eerste bolletje en verder komen in deze toer geen bolletjes voor.

Hopelijk is op onderstaande foto goed te zien hoe de bolletjes verspringen

en misschien heb je ook wat aan de maten die er op staan.

De halsopening:

Als het voorpand 22 cm hoog is kun je afkanten voor de halsopening. Minder middenvoor telkens in de rechte toeren 2, 2, 2, 1 en 1 steek. Brei de volgende 14 naalden tricot en kant de laatste 25 steken af. Vergeet niet de bolletjes op de juiste hoogte in te breien!

Vind je de halsopening te wijd? Start dan een bolletje hoger met het minderen en brei dan geen 14 naalden maar bijvoorbeeld 9 naalden voor je de schouder afkant.

Brei het andere voorpand in spiegelbeeld!


Stap 3: Achterpand breien.

Zet met dubbele naalden 80 steken op. Brei het boordje ongeveer 2 cm hoog in boordsteek 1 steek recht, 1 steek averecht.

Brei 4 naalden tricot steek. De heengaande naalden recht, de terug gaande naalden averecht.

In de 5de toer worden de bolletjes gebreid. Brei 9 steken en brei van de 10de steek een bolletje.
Brei 19 steken recht en brei van de 20ste een bolletje. Doe dit nog 2 keer en brei de laatste 9 steken ook recht.

Net als bij het voorpand worden 4 naalden tricot gebreid en de 5de naald weer bolletjes die verspringen ten opzichte van de vorige bolletjes. Hopelijk maakt onderstaande foto dit duidelijk.

De halsopening:

Toen het achterpand 27 cm hoog was heb ik de middelste 20 steken geminderd. Daarna zijn er telkens in de rechte naalden 2, 2 en 1 steek aan beide kanten geminderd. De laatste 2 naalden werden gewoon gebreid zonder te minderen. Als het goed is heb je voor de schouder ook weer 25 steken over net als bij het voorpand.


Stap 4: Mouwen breien.

Zet voor de mouwen met dubbele naalden 50 steken op en brei de boordjes. (boordsteek 1 steek recht, 1 steek averecht). Brei de eerste 4 naalden in tricot steek. (de heengaande naalden recht en de terug gaande naalden averecht).

De bolletjes worden in de 5de naald gebreid. Brei 4 steken recht en brei een bolletje van de 5de steek. Zo ook met de 20 ste en nog een keer van de 20ste steek. Brei de laatste 4 steken recht. (de eerst rij bevat dus maar 3 bolletjes.)

Meerder vervolgens elke 2de rechte toer een steek aan het begin en einde van deze toer. Vergeet niet de bolletjes te breien en te laten verspringen net als bij de voor en achterpanden.

Als het goed is zijn er zo’n 40 steken gemeerderd als het mouwtje ongeveer 15 hoog is. Als het goed is heeft het mouwtje nu de juiste breedte. De mouwtjes kunnen nu zonder te meerderen tot de juiste hoogte gebreid worden. De hoogte van de mouwen is bij mijn mouwen 18 cm inclusief boordje.

Vergeet niet bolletjes extra te breien als de mouwen breed genoeg zijn. Op de foto is duidelijk te zien dat onder de oksel meer bolletjes zijn gebreid dan bij het begin van de mouw.


Stap 5: Muts breien.

Zet met dubbele naalden voor de muts 130 steken op. Brei een boordje van 3 cm hoog in boordsteek 1 recht, 1 averecht.

Zoals bij de andere panden ben ik weer begonnen met 4 naalden tricotsteek. De heengaande naalden recht, de terug gaande naalden averecht. In de 5de naald zijn weer bolletjes gebreid. Aan het begin de 10de steek en in het midden steeds de 20 ste steek.

Elke 5de toer zijn er weer bolletjes gebreid die van verspringen ten opzichte van de bolletjes die eerder gebreid zijn.

De capuchon is een langwerpige lap van ongeveer 20 cm hoog en 46 cm breed.

Het boordje heb ik dubbel genaaid voor een mooie volle afgewerkte rand. Hier kan eventueel een koordje in.


Stap 6: Boord middenvoor breien.

Neem aan de voorkant de steken op en brei in boordsteek (1 recht, 1 averecht) de boord voor de voorkant van het vest. Brei de boord van het linker voorpand 3 cm breed. Zorg dat je zo veel steken opneemt dat het niet lubbert en ook niet te veel in elkaar kruipt. Ik heb aan beide voorpanden 50 steken opgenomen maar dit kunnen er bij jouw meer of minder zijn.

Houd voor de boord van het rechter voorpand rekening met gaatjes voor de knopen. Maak de gaatjes niet te groot. Voor dit soort kleine vestjes met kleine knoopjes is 1 steek voor 1 knoop vaak genoeg. Probeer dit uit met je eigen garen.


Stap 7: In elkaar zetten van het vest.

Zet het vest in elkaar. Plaats hiervoor de goede kant tegen de goede kant. Zo krijg je de naden aan de binnenkant van het vestje. Sluit eerst de schoudernaden en zet daarna de mouwen aan. Zo kunnen de zijnaden en mouwen netjes dicht gemaakt worden. Zet als laatste de capuchon aan het vest. Als de capuchon wat breed is kan die ook middenvoor vast gemaakt worden (zie blauwe pijl). Mijn capuchon is na de overslag (middenvoor) vast gezet (zie witte pijlen).


Stap 8: Pompon maken en draadjes wegwerken.

Als je het leuk vindt en genoeg garen hebt kun je, net als ik, een pompon maken en dit op de punt van de muts zetten.

Werk met de stopnaald alle draadjes weg en klaar is je vest!


Tips:

 • Het bedenken en breien van een vestje vind ik leuk en gaat best goed maar opschrijven en uitleggen van dat wat ik deed vind ik lastig. Vooral zelf logisch nadenken zou ik zeggen
 • Om de juiste maat te vinden neem ik een tshirt in de juiste maat die ik dan na maak
 • Dit vest had best 5 cm langer mogen zijn
 • Wil je het vest langer maken kijk dan of je garen genoeg hebt én of je een knoopje extra nodig hebt
 • Wat ik handig vind is eerst het vestje te breien en daarna knoopjes uit te zoeken bij de grootte van de knoopsgaten
 • Ik haakte dit vest in elkaar maar in elkaar naaien kan ook
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik waarover het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.
 • Ik noemde het vestje NOPPIE
 • Alles wat ik breide is hier te vinden
 • Liever kleine vestjes haken dan breien? Deze bedacht en maakte ik ook zelf

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie