genaaide boekomslag
Ook leuk!

Free Form naaien met de naaimachine of met de hand, ga helemaal los met stof en je eigen fantasie!

Free Form naaien wat is dat eigenlijk? Gewoon helemaal je eigen gang gaan met stof, versieringen en je eigen fantasie op stof! Dit kan met de naaimachine maar ook met de hand, dat maakt niet uit. Ik doe het met de naaimachine en borduur er met de hand wat details op.

Ik maakte een serie boekomslagen (boekkaften) maar deze techniek is natuurlijk voor van-alles-en-nog-wat te gebruiken. Voor tassen, etui, versiering op jas of jeans maar ook op ovenwanten en dekens.

Je eigen boekomslag maken op de naaimachine. Ik had geen idee hoe leuk dat wel niet zou zijn en heb er inmiddels al een hele serie gemaakt.

De eerste boekomslag startte ik tijdens een workshop van Jacqueline Verhaar. Omdat ik gek ben op oranje, rode en roze tinten werd mijn eerste boekomslag natuurlijk in die kleuren.

Tijdens de workshop ben ik begonnen met de basis. Verschillende stofjes op een ondergrond naaien. Daarna versieren met allemaal plaatjes, kantjes, bandjes en randjes. Thuis heb ik het verder afgemaakt zodat het een puike omslag werd bomvol gekkigheid.

boekomslag free form naaien
Voor- en achterkant

Op bovenstaande foto staat de boekomslag open geklapt zodat het helemaal te zien is.
Op onderstaande foto is de binnenkant van de boekomslag te zien. Ook hier ligt hij opengeklapt.

Binnenkant


Omdat ik het ontzettend leuk vond om te doen en al jaren allerlei bandjes, kantjes en randjes bewaar maakte ik er nog een paar. Meestal met een kleuren thema. Voor de rode boekomslag legde ik alle roodtinten kantjes, bandjes, randjes en stofresten op tafel. Voor de zwarte alle zwarte spulletjes en zo verder.

genaaid boekomslag


Nodig voor je eigen boekomslag:

 • Een (notitie/teken) boek of multomap waar je de boekomslag voor wilt maken
 • Verschillende stoffen
 • Versieringen (kantjes, bandjes, randjes, knoopjes, figuurtjes etc)
 • Naaimachine (en alles wat je nodig hebt om te naaien)
 • Borduurgaren als je wilt borduren
 • Oude sierraden als je die wilt gebruiken
 • Basislap (ik gebruik gelamineerd-dek, te koop bij de meubelstoffeerder)
 • Voering voor de binnenkant
 • evt. biasband in bijpassende kleur

Stap 1: Formaat basislap bepalen.

Als basislap gebruik ik een stuk gelamineerd dek. Dat koop ik altijd bij de plaatselijke meubelstoffeerder. Gelamineerd dek is een paar millimeter dik synthetisch spul dat ervoor zorgt dat de boekomslag gevuld en vol oogt. Lekker zacht bovendien.

Vouw de basislap om je boek of multomap en sla aan de voor- en achterkant een flap van 10 cm naar binnen. Dit is de breedte die je nodig hebt.

Op de foto hierboven is de omslag aan de binnenkant te zien. Aan de voor- en achterkant neem je 10 cm extra basislap zodat het boek hierin geschoven kan worden.

Neem aan de boven en onderkant wat extra ruimte, samen ongeveer 3 cm. Als het te veel is knip je dat aan het eind makkelijk af.


Stap 2: Basislap vol naaien met mooie stukjes stof.

Kies stof of stukjes stof die je mooi vindt en naai deze op de basislap. Dit kun je met doen met een zigzag maar natuurlijk ook recht- of met een sierstiksel. Dit kan in dezelfde kleur zijn als de basislap maar ook in elke andere kleur.


Stap 3: Free Form naaien.

Versier deze lap met verschillende stiksels die je leuk vindt. Ik vind het leuk dit op een free form manier te doen. Hiervoor laat ik het transport van de machine verzinken zodat ik zelf de weg van de naald kan bepalen. Op de foto hieronder is te zien dat ik met een gouden draadje wat cirkels en vrije vormen stikte. Dit noem ik Free Form naaien. Lekker golven en meanderen over het doek totdat je het genoeg vindt.

Naai ook Free Form allerlei bandjes, kantjes, randjes, plaatjes, lovertjes, knoopjes, kraaltjes etc op de boekomslag. Laat alles een geheel worden door kleuren te herhalen en versieringen over de hele omslag terug te laten komen.

Houd rekening met de omslag van 10 cm aan de voor- en achterkant en de rug van de boekomslag. Als je een plaatje voorop wilt hebben bepaal je dichtgeklapt waar die moet komen.

Ik vind het leuk strass-steentjes op de boekomslag te plakken en wat te borduren met borduurzijde. De vogeltjes op deze boekomslag heb ik geknipt uit een oud tasje dat versleten was en ik bewaard had. Ook oude sierraden heb ik wel eens gebruikt. Je kunt ook een foto lamineren en deze op de boekomslag stikken. Zo maakte ik voor een vriendin een gastenboek/fotoboek met een foto van haar gezin voorop.


Stap 4: Afwerking van de boekomslag.

Als je boekomslag genoeg versierd is kun je het gaan afwerken.

Als je er een bladwijzer in wilt hebben is dit het moment er eentje te maken. Naai deze aan de bovenkant vast tussen de bies aan de binnenkant. Op de rechterhelft van de boekomslag. (zie een aantal foto’s naar beneden waar ik die vast naaide)

Knip de randen recht en netjes en leg het op de voering. Knip de voering net zo groot als de toplaag. Bies de korte kanten af met bijpassende stof of biaisband.

Klap de zijkanten 10 cm naar binnen en werk de boven en onderkant af met stroken stof of biasband.


Stap 5: Boek erin schuiven en klaar!

Als je het goed gedaan hebt past het boek of de (multo)map in je boekomslag en heb je een prachtig gepersonaliseerd boek!

Dit is mijn groene boekomslag:

Het groene strookje met roze stipjes en het groene bolletje eraan is de bladwijzer. Zie 2 foto’s naar beneden waar ik die exact bevestigde.

genaaid boekomslag Free Form

De boekomslag open geklapt. Door alle gekkigheid één geheel geworden. Gezellig druk!

De binnenkant van de boekomslag. Hier is goed te zien waar ik de bladwijzer bevestigd heb.

Op bovenstaande foto zit het plak/tekenboek in de boekomslag en is het klaar!


Tips:

 • Een boekomslag is ook erg leuk als cadeau. Lamineer een foto van het feestvarken en stik deze voorop de boekomslag. Persoonlijker kan bijna niet!
 • Voor 2 nichtjes (3 en 4 jaar) maakte ik er eentje met een foto van henzelf erop zodat ze een persoonlijk kleurboek hebben.
 • Ik maakte er ook eentje voor Sinterklaas.
 • Kraaltjes, mooie knopen, lintjes en strass-steentjes zijn allemaal lekker te gebruiken
 • Bevestig deze als je tevreden bent over het geheel en je niet meer met de naaimachine hoeft te werken. Kraaltjes en knopen kunnen nu eenmaal niet onder de machine door. Werk de boekomslag af als de hele omslag klaar is met versieren.
 • Restjes stof dus vanaf nu nooit meer weggooien maar gebruiken op je boekomslag

Nog meer voorbeelden!

En omdat ik het zo ontzettend leuk vond maakte ik er een heleboel! Hieronder foto’s van een aantal boekomslagen. Hopelijk ben je net zo enthousiast als ik en maak je er ook een paar.

Voor- en achterkant blauwe boekomslag
Binnenkant blauwe boekomslag

Voor- en achterkant zwarte boekomslag
Binnenkant zwarte boekomslag

Voor- en achterkant gekleurde boekomslag
Binnenkant gekleurde boekomslag

Voor- en achterkant rode boekomslag
Binnenkant rode boekomslag

Voorkanten van de kleurboeken voor mijn nichtjes. Foto’s en plaatjes zijn gelamineerd en op de omslag gestikt met de naaimachine.
Achterkant van de kleurboeken van mijn nichtjes

Voor het grote boek van Sinterklaas maakte ik er ook eentje! Erg leuk om te doen. Eerst verzamelde ik allemaal rode en gouden dingetjes. Daarna kon ik lekker aan de slag en plempte alles op deze boekomslag. De plaatjes lamineerde ik en stikte is erop! Sinterklaas is er erg blij mee liet hij weten!

Op deze manier zijn natuurlijk nog veeeeeel meer soorten te verzinnen en te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Variëren met kleuren, vormen en materialen maakt elk boekomslag uniek!

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie