Tassen heb je nooit genoeg. Daarom een paar jute tassen waar ik een hoes om heen haakte. Fijn om alle restjes garen op te maken en fijn om zo’n fleurige tas te hebben.
Nodig:
- Tas waar je een hoes om heen wilt haken
- Garen en haaknaald nummer 4
- Meetlint
- Schaar
- Stopnaald om de draadjes weg te werken
Stap 1: De bodem haken.
Leg de tas voor je neer met de bodem plat voor je. Haak een lossen ketting die lang genoeg is om de middelste streep van de bodem te vormen zoals op onderstaande foto. Haak na de laatste losse terug in de bovenste lus van de laatste steek van de lossen ketting. De hele ketting wordt nu terug gehaakt met vasten door alleen de bovenste lus. Als je weer bij het begin bent haak je één losse in de allereerste losse die je haakte. Je hebt nu één rondje gehaakt.
Ga verder in de hoek van het nieuwe rondje met het haken van de lossen. Deze lossen kunnen nu door beide lussen gehaakt worden maar ook door één lus. Ik haakte ze alleen door de achterste lus in dit voorbeeld. Hierdoor zie je een soort streepjes ontstaan.
Markeer de hoeken (deze ontstaan nu) en haak in alle vier hoeken één vaste, één losse, één vaste. Het aantal lossen die op de kopse kanten én aan de lange zijden gehaakt worden zijn er steeds meer. Door de stekenmarkeerders weet je in ieder geval zeker dat je steeds in dezelfde steken een hoek vormt. (Hopelijk leg ik het met tekst en onderstaande foto goed uit)
Als de bodem groot genoeg is stop je met meerderen in de hoeken. Je haakt nu recht omhoog met het patroon dat je wilt.
Alle bodems van alle vier tassen zijn op deze manier gehaakt. Soms van 1 kleur zoals hier maar soms ook met meerdere kleuren.
Tas 1: Tas met geborduurde bloemen en hartjes
Deze tas haakte ik al een hele tijd geleden maar ik gebruik hem nog steeds. Kijk hier voor informatie over deze tas.
Tas 2: De golfjes tas.
Voor deze tas haakte ik ook eerst de bodem. Daarna haakte ik het golfjes patroon er op.
De golfjes bestaan steeds uit vasten, halve stokjes en stokjes.
Het repeterende patroon is 3 vasten, 3 halve stokjes, 3 stokjes en 3 halve stokjes. Dit zijn 12 steken. Het aantal steken van de bodem moet dus deelbaar zijn door 12. Hoe groot de bodem exact moest zijn voor dit patroon wist ik niet maar dat probeerde ik dus maar telkens uit dmv een proeflapje. Hierdoor kon ik bij benadering bepalen hoeveel steken de bodem moest hebben. Uiteindelijk kwam ik uit op 8 x 12 =96 steken. Achteraf kan ik zeggen dat de bodem nog 12 steken extra kon hebben maar hier ben ik ook blij mee!
Af en toe haake ik met glimmend garen een rand met vasten.
Elke steek werd in de achterste lus gehaakt. Zo krijg je een mooi strak randje.
Een nieuwe kleur aanhechten deed ik op een korte kant (kopse kant) van de tas. Elke keer op ongeveer hetzelfde punt.
Tas 3: De vrolijke stippen tas.
Voor deze stippen tas haakte ik eerst de bodem met vasten. Daarna haakte ik het patroon omhoog met verschillende kleuren en af en toe een fantasie randje. De tas zelf is gehaakt met allemaal vasten. De fantasie randjes zijn ook gehaakt met halve stokjes en stokjes. De blauwe hartjes verbergen de aanhechtingen van de verschillende kleuren.
Let op!
De fantasierandjes zijn alleen gehaakt in de voorste lus van de vaste waarmee de tas gehaakt is!
Het bovenste fantasierandje is gehaakt door in de voorste lus van de vasten waarmee de hoes gehaakt is 3 vasten in 1 vaste te haken. Zo ontstaat een willekeurig golvend randje.
Het middelste fantasierandje is gehaakt door 5 stokjes in 1 vast (in de voorste lus van de vaste waar de hoed mee gehaakt is) te haken, 1 losse overslaan, een vaste in de volgende vaste en weer 5 stokjes in 1 vaste.
Het onderste (gele) fantasierandje is gehaakt door 1 vaste te haken, 3 lossen, 2 vasten overslaan en weer een vaste in de volgende vaste. Zo maak je het hele rondje af. De tweede toer is met hetzelfde gele garen. Nu haak je in elk lossen boogje 5 vasten en een vaste in de vaste tussen de lossenboogjes in. De derde toer is gehaakt met glittergaren. Dit zijn allemaal vasten op elke vaste van de vorige toer.
De stippen zijn elke 10de steek er tussen gehaakt. Hecht hiervoor wit garen aan. Haak in 1 vaste 4 stokjes die je niet helemaal af haakt. Als je het vierde stokje half af gehaakt hebt haal je alle stokjes steken in 1 keer af. Haak na een witte stip verder met rood en neem het witte garen mee voor de volgende stip. Laat de stippen van elkaar verspringen zodat ze niet allemaal recht boven elkaar staan. Hopelijk leg ik het goed uit.
Tas 4: Vrije vorm gezichten haken.
Het vrije vorm haken van de gezichten leerde ik van José Dammers van Josés Crochet Art. Kijk hier voor meer info over andere gezichten die ik zoal haakte!
De bodem haakte ik als eerste. Toen de bodem groot genoeg was haakte ik met dezelfde kleur een kleine opstaande rand. Aan beide kanten van de tas zit een gehaakt gezicht. Op de foto’s is te zien hoe dit gezicht is opgebouwd.
Is het geen beauty geworden?
De andere kant van de tas heeft onderstaand gezicht.
Toen de gezichten klaar waren zette ik ze met spelden vast op de tas. Zo kon ik de positie bepalen en zien hoeveel ruimte er nog over was tussen de gezichten. Waar ik de jute tas nog zou kunnen zien wilde ik rood haken. Net als de bodem van de tas.
De bodem met opstaande rand en de gezichten zitten beide op de tas gespeld. De ruimtes die nog leeg zijn kon ik nu dicht haken met hetzelfde rode garen als de bodem. Ook aan de bovenkant kon ik de ruimtes dicht haken met rood.
Toen alle ruimtes gevuld waren heb ik de bodem en de hoes met glimmend oranje/roze garen vast gehaakt.
De bovenste rand van de tas heb ik afgewerkt met een genaaide rand. Hierdoor werden hoes en tas met elkaar verbonden. Onderstaande foto’s zijn van dezelfde tas. Beide kanten van de tas hebben een Free Form gehaakt gezicht.
Alle 4 tassen nog even op een rij! En vergeet de tips niet onder aan dit bericht even te lezen!
Tips:
- Eerst een tekening maken van het hoofd dat je wilt maken kan handig zijn. Ik haak de gezichten eigenlijk altijd groter dan de bedoeling was. Met of zonder tekening, steeds hetzelfde liedje
- Hecht de draadjes af. Niets zo zonde als gaten in het werk door het niet (goed) afhechten van het garen
- De hoes voor de tas komt het mooiste uit als het een dicht haaksel is. Daarom gebruikte ik na de golfjes tas de haaknaald een halve maat kleiner zodat er niet zo veel ondergrond van de tas doorschijnt
- Voor extra veel tassenpret heb ik in de tassen twee grote vakken gestikt met de naaimachine. Eentje met rits en eentje zonder rits maar met een klein stukje klittenband.
- Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Geen reacties