Hout

Zelf een (oude) foto op hout afdrukken. Een mooi Kado!

Toen ik deze oude foto’s van mijn vader kreeg wou ik er graag wat mee doen. Maar wat? Als behang op een muur leek me gaaf…. maar waar?

Ik besloot ze op een houten (snij)plankje te maken. Een paar keer hetzelfde zodat mijn broer en zussen er ook één hebben. Niet moeilijk, wel even opletten én éérst uitproberen zodat je weet waar de moeilijkheid zit.


Wat heb je nodig:

 • Geduld
 • Hout waar de foto opgeplakt moet worden (dit kan een dienblad zijn, een snijplank of een ander stuk mooi glad hout dat onbehandeld is)
 • Foto
 • Houtlijm
 • Inkjetprinter
 • Bak met handwarm water
 • Keukenrol/tissue/toiletpapier
 • Zonnebloem-/olijf olie

Stap 1: Foto bewerken en printen.

Bewerk de foto (indien nodig) zodat deze scherp is en een groot contrast heeft. In mijn geval zwart/wit maar een kleuren foto kan ook. Spiegel de foto indien nodig. Vroeger zaten de mensen (meestal) aan de rechter kant van de koe te melken. Ik heb deze foto dus gespiegeld. Het was mij niet opgevallen maar ik heb dan ook geen verstand van koeien melken. Ik werd er op gewezen door een wijze man. Laat ik hem Johan noemen 🙂

Print de foto op het juiste formaat met een inkjetprinter.


Stap 2: Houtlijm gebruiken.

Verdeel de houtlijm over het hout en veeg dit met je vinger tot een glad geheel. Met een oud (bank)pasje wrijf je de afbeelding snel en makkelijk glad. De lijm die te veel is kun je dan meteen makkelijk verwijderen.


Stap 3: Fotoprint plakken.

Plak de (geprinte) foto met de goede kant op het hout en wrijf het glad.

Zorg dat er geen luchtbelletjes onder het papier zitten. Probeer zo min mogelijk houtlijm over het papier te wrijven. Dit is namelijk lastig in de stap 5.


Stap 4: Laten drogen.

Laat het een nachtje drogen.


Stap 5: Papier er af rullen.

Neem een bak handwarm water (koud kan ook maar dat vind ik niet prettig).
Maak de afbeelding flink nat.
Laat het even liggen. Nu kan het water in het papier trekken.
Rul met je vinger het papier zachtjes van het hout.
Dit doe je samen met flink wat water.
Een klein laagje wit papier kan er af. Zorg dat er zoveel mogelijk kleur van de foto blijft zitten.

Hier ging het bij mij de eerste 5 x mis want ik poetste veel te hard! Gewoon zachtjes rullen tot dat het witte papier er af is. Een beetje kleur gaat altijd mee, dat wel.


Stap 6: Nachtje laten drogen.

Laat het plankje helemaal droog worden.

Nu het helemaal droog is zal je zien dat er toch nog best veel wit van het papier te zien is. De foto ziet er nog niet zo mooi uit. Zie het voorbeeld links.

Neem een fles zonnebloemolie en doe wat op een stukje keukenrol. Veeg vervolgens langzaam en voorzichtig over de foto. Je zal zien dat de foto heel mooi en veel duidelijker wordt.

Tadaaaaaaaaa!!! Klaar!

rinimaakt.nl Rini maakt

Tips:

 • Oefen een paar keer, dan krijg je gevoel voor het rullen van het papier.
 • Herhaal de behandeling met de olie af en toe. Na een tijdje is de afbeelding misschien wat droog en wit van het witte papier. Dan maak je met een beetje olie de afbeelding weer mooi.
 • Soms komen er wat gaten in de afbeelding met het rullen van het witte papier. In dit geval vond ik dat geen punt, het zijn oude foto’s dus dat past er wel bij. Een kwestie van beter opletten tijdens het rullen, dan is de kans kleiner dat dit gebeurt.
 • Met Mod Podge schijnt het resultaat mooier te zijn.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • Meer hout projecten van mijn hand zijn hier te zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Anita van Berkel 16 november 2023 op 10:43

  Hoi, kan ik na gebruik van de olie nog vernissen?

  • Reageer rinimaakt 16 november 2023 op 17:54

   Hoi Anita,
   Wat leuk dat je me gevonden hebt en de moeite neemt een berichtje te sturen.
   Als je olie gebruikt kun je het hout met de afbeelding niet meer vernissen.
   Het vernis pakt niet op olie.

   Succes ermee en hopelijk krijg je mooie afbeeldingen op hout!
   Groetjes Rini

  Plaats een reactie