Baby truitje gebreid op naald 3 flowers in a row maat 68
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

FLOWERS-IN-A-ROW-baby truitje: gebreid op naald 3 in maat 62/68.

Bloemen breien, wie wil dat nu niet. Het filmpje had ik al een paar keer gezien en het leek me haalbaar dus ging ik weer met dit delicate garen van start.

Ik vind de combinatie met jeans heel mooi maar het kan natuurlijk ook uitstekend met andere tinten!

Dit schattige truitje noemde ik hetzelfde als de het patroon FLOWERS-IN-A-ROW-babytrui (bloemen op een rij).

gebreid baby truitje maat 68 op naald 3

Weetjes over de FLOWERS-IN-A-ROW in dit truitje:

 • Voor je start met het truitje raad ik je aan dit filmpje te bekijken. In dit filmpje wordt het breien van flowers in a row goed uitgelegd.
 • Dit truitje breide ik rond op 4 naalden. In het filmpje wordt tricotsteek gebreid (heen en weer). Dat is even iets anders maar niet moeilijker vind ik. Ik hoop alleen dat ik het goed uitleg.
 • Als je het moeilijk vindt is het breien van een proeflapje de oplossing! Dan kun je bepalen of het iets voor jou is.
 • Oefenen met dikker garen is makkelijker dan dit dunne wat pluizige garen.
 • Het aantal steken moet deelbaar zijn door 6 als je rondbreit zoals ik deed bij dit truitje
 • De Flowers worden gebreid over 3 toeren.
 • Elke Flower bestaat uit 5 steken. Er zit tussen elke Flower 1 steek.

Nodig:

 • 60 gram garen voor naald 2 1/2 – 3 (dit is Lace Lux Lana Grossa 50 gram = 310 meter)
 • 4 breinaalden 3 mm
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Stekenmarkeerder (bv veiligheidsspeldje)
 • eventueel een haaknaald 2 1/2 mm.

Stap 1: Steken opzetten en boord breien.

Zet met dubbele naalden 144 steken op. Verdeel deze boordsteek breiend over 3 naalden. De boordsteek is 2 recht, 2 averecht. Sluit de steken tot een cirkel (markeer het begin met een stekenmarkeerder) en brei de boord. Ik breide deze 12 toeren hoog. Dit is ongeveer 2 1/2 cm hoog.

Brei hierna 5 toeren alleen maar recht.


Stap 2: FLOWERS IN A ROW BREIEN.

De zesde toer wordt de eerste rij gebreid van de FLOWERS. In het filmpje start men aan de averechte kant van het werk. Omdat ik dit truitje rond breide kon dat niet. Ik breide deze toer averecht.

Toer 1 van de Flowers: Breng de draad aan de goede kant van het werk houden, averecht insteken, de draad 3 maal om de naald slaan, doorhalen en dit 5 keer herhalen. Daarna 1 steek averecht breien en weer 5 steken averecht breien met de draad 3 maal om de naald slaan enzovoort. je eindigt met 1 steek averecht breien.

Brei op deze manier helemaal rond tot je weer bij het begin bent.

Nu komt toer 2 van de Flowers. Leg de draad aan de binnenkant van je werk. Haal alle 5 steken af. Dit zijn nu lange lussen geworden. Sla je draad (tegen de klok in) om deze 5 lussen en houd vast. Breng je lussen over naar je linker naald. Breng de draad naar de binnenkant van je werk. Neem alle lussen over op je rechter naald. Sla de draad weer een keer (tegen de klok in) om alle 5 lussen en houd vast. Breng de lussen over naar je linker naald en doe de draad weer naar de binnenkant van je werk. Neem alle lussen weer over op je rechter naald en brei de zesde steek averecht.

Brei zo rond zodat het hartje van elke Flower is gebreid. Je eindigt deze toer met 1 steek averecht.

Toer 3 van de Flowers wordt weer averecht gebreid. Brei elke lus 1 x averecht (tel de steken want je raakt hier makkelijk een steek kwijt) en brei ook de steek tussen de Flowers averecht.

Als je op deze manier rond bent geweest kun je weer een stuk rechtbreien. Ik breide tussen elke rij Flowers 10 toeren recht.

Brei het lijfje 20 cm hoog. Je hebt nu gebreid tot de oksel van het truitje. Hoeraaaa dat is best een applausje waard!

(Op bovenstaande foto is het lijfje nog niet geblokt)


Stap 3: Lijfje verder breien en de halsopening breien.

Voor het lijfje breide je steeds rond. Nu gaan we de steken verdelen in 2 delen. Een deel (72 steken) wordt de voorkant en een deel (ook 72 steken) de achterkant. Dit splitsen doe je natuurlijk in een stuk dat je recht breide en niet in de rij met de Flowers.

Maten in centimeters baby truitje maat 68

Ronding voor de hals breien:

Omdat je vanaf nu niet meer rond breit maar heen en weer kun je het filmpje wel volgen! Brei het stuk voor de voorkant nog 3 cm hoger voor de ronding van de hals komt. Kant voor de hals de middelste 32 steken af en brei 4 toeren heen en weer. Minder dan 2 steken, brei nog 2 toeren en minder weer 2 steken. Brei nog 8 toeren voor je alle steken van de schouder afkant. Maak de andere kant hetzelfde maar dan in spiegelbeeld.

Ronding voor de nek breien:

Brei de achterkant ongeveer 5 cm hoger dan de oksel en minder op dezelfde manier de ronding voor de nek als de ronding voor de hals. Brei als laatste niet 8 toeren maar 2 toeren. Hopelijk zijn alle schouders nu even hoog want bij mij ging het niet in 1x goed. Zie voor de maten de foto hierboven. Schrik niet als de centimeters anders zijn want mijn truitje op de foto is al geblokt en ligt er strak en plat bij.


Stap 4: Halsboord breien.

Sluit de schouders door te haken of te naaien. Neem alle steken op van de ronding voor nek en hals. Zorg dat de linker en rechterkant hetzelfde aantal steken hebben. Bij dit boordje had ik zo’n 120 steken opgenomen. Het ziet er hier op de foto prima uit maar in de praktijk bleek het veel te wijd te zijn. Lees en kijk onder deze foto maar eens verder….

Toen moederlief het truitje aantrok bij haar dochter bleek het halsje veel te wijd. Het stoorde me meteen maar moederlief niet dus nam ze het truitje in gebruik. Ze was er ook helemaal verliefd op dus dat was dan wel weer erg leuk moet ik zeggen! Toch zat het me niet lekker….

Nadat ik er tijdens een visite een hele dag tegenaan gekeken had heb ik het truitje terug gevraagd, het boordje eraf geknipt en de restanten uit geplozen. Het aantal steken dat ik opgenomen had was veel te veel. Daarom nog een poging gedaan en dit keer 96 steken opgenomen in de halsopening.

En nu is het wel goed gegaan!

flowers in a row breien baby trui

Het truitje is nog steeds makkelijk aan en uit te trekken maar het halsje sluit nu veel beter aan en hoef ik me er niet meer aan te storen!


Stap 5: Mouwen breien.

De mouwen worden heen en weer gebreid (dus niet rond zoals het lijfje). Nu kun je de Flowers in a row breien zoals in het filmpje.

Zet voor de mouwen 36 steken op en brei 12 toeren de boordsteek (2 recht, 2 averecht). Meerder in de volgende toer 1 steek aan het begin en 1 steek aan het einde van de toer.

Brei daarna 5 toeren tricotsteek. Start in toer 6 met de Flowers in a row. Meerder ondertussen elke 4de toer een steek aan het begin en een steek aan het einde van de toer. Dit deed ik tot de mouw 16 cm hoog was, zie sterretje. Daarna meerderde ik elke 6e toer aan het begin en einde van de naald een steek.

Tussen de rijen met Flowers breide ik 10 toeren tricotsteek.

De foto hierboven maakt vast veel duidelijk maar schrik niet als je niet precies dezelfde centimeters hebt als ik op de foto heb gezet. Deze mouw is geblokt en heeft daardoor misschien een andere maat als jouw mouw die nog niet geblokt is.


Stap 6: Truitje in elkaar zetten.

Vouw de mouwen in de lengte dubbel (goede kant op goede kant) en naai of haak ze dicht. Naai of haak de mouwen in de armsgaten. Houd hierbij de goede kant op de goede kant.

Hecht alle losse draadjes of mbv de stopnaald.


Stap 7: Blokken van het truitje en KLAAR!

Maak het truitje vochtig (bv met een plantenspuit) en blok het. Ik spelde het op de strijkplank. Laat het drogen en haal de speldjes er weer uit.

Het is een mega lief en schattig truitje geworden.

Ik ben verliefd op dit garen en het truitje! Zucht…..

Bovenstaande foto is van het truitje Flowers-in-a-row met de nieuwe kleinere boord!


Tips:

 • Brei een proeflapje om te zien hoeveel steken je wilt gebruiken EN om het patroontje te oefenen
 • Een truitje bedenken en breien kan ik best aardig maar opschrijven van dat wat ik deed vind ik best lastig. Denk vooral zelf nuchter na en kijk wat jij het beste vindt. Hopelijk zijn de foto’s een goede hulp
 • Dit truitje noemde ik FLOWERS-IN-A-ROW-babytruitje
 • Dit is het filmpje dat ik keek om dit patroontje onder de knie te krijgen
 • Het je opmerkingen, tips of wil je me iets vertellen? Dat vind ik erg leuk, reageer hieronder dan staan alle opmerkingen bijelkaar en weet ik over welk truitje je praat
 • Het patroon wordt met jullie tips steeds beter, dank!
 • Alles wat ik voor baby’s en kinderen breide vind je hier
 • Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie