epoxy ring met pony
epoxy, Ook leuk!

Epoxy kunsthars deur/ladeknopjes en ringetjes met beestjes, pony’s en foto’s.

Vroeger had ik een ring met een piepkleine koe er in. Een knots van een ring maar ik was er erg gelukkig mee. Deze had ik gekocht op de vrijmarkt met Koninginnedag in Utrecht.

Ineens kwamen de herinneringen aan deze ring weer boven drijven. De ring zelf niet helaas. Deze is vele jaren geleden zoek geraakt. Het idee kwam weer bij me op. Geen idee hoe deze gemaakt was maar ik wist wél waar mee. Met EPOXY. Ik vond in een leuk winkeltje piepkleine beestjes en daarmee kon het experiment starten.


Omdat dochterlief gek is op paarden en pony’s maakte ik ook ringen met foto’s van een aantal paarden en pony’s van de club waar ze lid van is.

epoxy ring met pony

Wat had ik nodig:

 • Gietvormen (lees hierover meer in stap 1)
 • Epoxy en alles wat je nodig hebt om epoxy te kunnen gieten (lees hier meer)
 • Ik koos Resion UV epoxy Resin
 • Nauwkeurige weegschaal
 • Schone mengbekers
 • Schoon roerstokje (bv verfstokje)
 • evt pigment kleuren voor epoxy
 • Iets wat je in de epoxy wilt verwerken (ik had kleine beestjes en foto’s)
 • Ringetjes dit je zelf kun verwerken (zoiets)
 • Later bedacht ik ook deur en ladeknoppen. Knoppen om je tas aan op te hangen etc. Daar heb je schroeven enzo voor nodig. Zie Stap

Stap 1: Gietvormen

Als je eenmaal besmet bent met het epoxy-giet-virus zal je merken dat je overal een mogelijkheid ziet om epoxy in te gieten. IJsblokjes vormen, medicijnpotjes, snoepdoosjes van kunststof, chocolade verpakkingen en ga zo maar door. Alles moet brandschoon zijn en, indien nodig, ontvet met pure aceton.

Weetje: De mal moet glimmen, als de mal dof is zal de epoxy ook dof uitharden!

Als de mallen klaar staan en brandschoon zijn kun je de epoxy aanmaken.


Stap 2: Epoxy aanmaken en gieten

Op de verpakking staat hoeveel epoxy en hoe veel verharder gemend moet worden. Bij mijn Resion UV Epoxy Resin is de verhouding 100 gram epoxy en 60 gram verharder. In elke mal goot ik een klein laagje epoxy en liet dat drogen. Niet kurkdroog maar zo dat het nog wel een beetje plakte. Daarop legde ik het beestje. Dit liet is helemaal drogen (24 uur was genoeg maar dit kan door het weer (koud/warm/nat/droog) verschillen! Op deze pagina van de website van Polyestershoppen staat heel veel goede informatie, even helemaal naar beneden scrollen, dan kom je super veel info tegen!

Toen dit goed gedroogd was goot ik weer een laagje blanke epoxy. Het beestje staat helemaal onder of bijna helemaal onder! Dit liet ik ook drogen en daarna goot ik een piepklein laagje gekleurde epoxy. Er zijn heel veel epoxy-kleuren te koop! Zelf een kleur mengen kan ook. Hier zette ik ook het ringetje in de epoxy! Dit liet ik ook weer 24 uur drogen en toen kon ik ze uit de mal halen! Spannend!

epoxy ringen met beestjes

Omdat de epoxy wat indroogt ontdekte ik dat er best een scherpe rand komt waar de epoxy indroogt. Dit kun je oplossen door die eraf te knippen als de epoxy nog wat flexibel, en dus nog niet helemaal uitgehard, is! Het scherpe randje kun je er ook af schuren met superfijn schuurpapier. Ik giet als laatste nog een piepklein beetje epoxy in dit kuiltje zodat er geen holling meer is maar een bolling die geen scherpe randen meer heeft.


Stap 3: Ringetjes met een foto.

Omdat dochterlief bij de ponyclub zo veel paardenvriendinnen heeft maakte ik ook ringetjes met foto’s van de paarden van de dames.

Eerst goot ik gekleurde en blanke epoxy in de hartjes vorm. (deze vorm zit in een doos Merci hartjes chocolade!!!) Zie de paarse hartjesvorm op de foto van stap 1! Toen dit droog was goot ik in de kleine holling nog een piepklein beetje epoxy zodat het scherpe randje weg is. In deze fase zette ik ook de ringetjes in de epoxy zodat het ringetje goed vast droogt in de laatste laag epoxy. Dit liet ik helemaal drogen!

Ondertussen had ik alle pony’s en paarden op de foto gezet. Allemaal gefotografeerd van uit de verte zodat ik kleine paardenhoofdjes op de foto had. Deze hoofdjes knipte ik in kleine hartvormpjes uit zodat dit in het epoxy-hartje paste. Deze zette ik vast met een drupje epoxy. En liet het goed drogen. Op onderstaande foto is het te zien. De ringetjes stak ik in oasis wat je gebruik voor het bloemschikken! Gaat super goed! Het moet alleen allemaal wel recht staan!

Toen de foto’s vast zaten en alles goed droog was goot ik de afbeeldingen van de pony’s vol met blanke epoxy. Op onderstaande foto is de blauwe ring aan de rechterkant nog niet opgevuld met blanke epoxy. De anderen wel!

Het resultaat zijn geinige ringetjes met een foto van eigen paard of pony voor alle paardenmeisjes op de club! Erg leuk om uit te delen bij een meetmoment op de club!


Stap 5: Epoxy deurknoppen maken met beestjes of foto’s.

Epoxy vormen kunnen ook groter dan de ringetjes zijn. Ik vond wat plastic bakjes en maakte op dezefde manieren als hier boven beschreven een paar deurknoppen en knoppen om bijvoorbeeld je jas of tas aan op te hangen. Ik hoop dat de foto’s genoeg inspiratie geven voor je eigen experiment!

epoxy ladeknop

Tussen de verschillende laagjes epoxy kan natuurlijk ook weer een foto verwerkt worden. Laat rondom de foto ruimte voor de epoxy zodat de verschillende laagjes epoxy goed aan elkaar plakken!

Met behulp van een moer om de tussenruimte op te vullen en een plug in de muur maak je zo je eigen haak om je tas of jas aan op te hangen. Ook heel leuk voor in de kinderkamer!

Tips:

 • Ik gebruikte resin epoxy giethars + verharder maar er is nu ook UV bestendige resin epoxy giethars. Dan hoef je er zelf geen UV spul in te doen.
 • Als de mal glimt zal de epoxy dat ook doen. Is de mal dof? Dan wordt de epoxy ook dof.
 • Alle epoxy spullen koop ik bij Polyesthershoppen.nl
 • Hier is allerlei informatie te vinden over de verschillende soorten epoxy. Leesvoer maar ook heel veel handige filmpjes.
 • Voor alles wat ik met behulp van epoxy maakte kun je hier kijken

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie