gehaakte taarten
Haken

Een taart haken met slagroom en versiering.

Als je jarig bent trakteer je. Dat is een goed gebruik en meestal trakteer ik op taart die ik zelf bakte. Deze keer haakte ik er 2.

Ook erg leuk om te haken voor de peuterspeelzaal, kinderopvang, basisschool groepen en andere organisaties waar veel kinderen komen en hun verjaardag vieren.

gehaakte taarten

Wat heb je nodig:

 • Garen
 • Diverse koektrommels/blikken
 • Haaknaald (kleinere maat dan je normaal zou gebruiken zie stap 2)
 • Schaar
 • Stopnaald
 • Polyether van 2 á 4 cm dik
 • Lijm
 • eventueel een stukje pvc buis van 10 cm (voor het kaarsje)

Stap 1: Polyether plakken.

Zet de blikken op elkaar zodat het een mooie taart wordt. (Het bovenste conservenblik liet ik bij nader inzien weg.) Plak, bij de blikken die je wilt gebruiken, polyether aan de zijkanten en op de bovenkant. Door het polyether voorkom je dat er een deuk in de taart komt als die valt. Als de taart klaar is kun je deuk er niet meer uit krijgen. De taart is nu bovendien lekker zacht.


Stap 2: Bovenkanten haken.

Haak met een kleinere haaknaald dan je normaal zou doen. Doordat je een kleinere haaknaald gebruikt wordt het haakwerk strak en dicht. Dat is mooi omdat je dan het polyether er niet meer door kunt zien.

Haak de bovenkant met vasten of stokjes. De bovenkant mag een beetje aan de kleine kant zijn zodat (als straks de zijkanten er aan gehaakt zijn) de taart hoes mooi strak en aangesloten om het blik met het polyether zit.

gehaakte taart

Stap 3: Zijkanten haken.

Haak de zijkanten met vasten of stokjes. Er wordt nu niet meer gemeerderd. Haak er bijvoorbeeld strepen in alsof het jam is. Of haak er (net als ik) stippen in met wit alsof het room is. Je kunt je eigen fantasie laten gaan!

Als je wilt kun je ook de (slag)room krullen verwerken in de zijkanten.


Stap 4: Kleedje haken.

Mijn taarten staan op een gehaakt kleedje. Daarvoor haakte ik een ronde cirkel met een mooie rand er aan uit onderstaand boekje.


Stap 5: Lagen vast naaien.

Zet alle gehaakte lagen van de taart op elkaar en naai ze aan elkaar. Dit deed ik met hetzelfde garen als de taart mee gehaakt is.

Ook het kleedje naaide is onder de taart vast.


Stap 6: Versieringen haken en erop naaien.

Als versiering kun je wokkels haken als slagroom. Dit is ook een leuk slagroom randje en een handig filmpje.

Voor het kaarsje haakte ik om een pvc buisje een hoesje. Daar haakte ik met geel een klein vlammetje op. Het kaarsje naaide ik vervolgens vast aan de bovenkant van de taart. Met een randje slagroom kun je de aanhechting mooi verbergen.

gehaakte taart met gehaakt kaarsje

Je kunt de taarten natuurlijk ook versieren met gehaakte chocolade, kersen en aardbeien! Als je op fruit haken googelt kom je al een heel eind!


En klaar is de taart!

gehaakte taarten

Tips:

 • Laat je fantasie de vrije loop!
 • Dit is een lange film hoe iemand laat zien hoe zij een hele taart haakt. Ook leuk om inspiratie op te doen!
 • Kleine kinderen houden de taart aan het kaarsje vast merkte ik. Die lag er dus binnen de kortste keren af. Deze heb ik vervangen door een waxine lichtje op een batterijtje.
 • Heb je op- of aanmerkingen? Heb je tips? Erg leuk dus reageer dan hieronder.
 • Alle andere dingen die ik haakte vind je hier.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie