zelf gestoffeerde sofa
Meubels

Een sofa opknappen en opnieuw stofferen.

Of ik eens naar deze sofa wilde kijken? Ach wat een beauty kan dit worden dacht ik meteen toen ik door mijn oogharen keek. Ik besloot dat ik het zou moeten kunnen. Deze sofa is al jaren in de familie en erg dierbaar dus ik ging aan de slag!


De hoofdsteun heeft altijd zo gezeten vertelde de eigenaresse maar ik ontdekte dat die oorspronkelijk heeft kunnen scharnieren. Toen ik de boel sloopte ontdekte ik er namelijk twee.


Stap 1: Slopen van de sofa.

Eerst heb ik de hele sofa ontdaan van alle nagels, losse stof, blauwe watten en los zittende zaken (zoals de 2 kapotte scharnieren, houten klosjes en enorm grote oude spijkers.) Daarna heb ik de onderkant opgelapt. De oude jute aan de binnenkant was ter hoogte van de hoofdsteun kapot gegaan door het schuren tegen de spiraal-veren. Deze waren nog prima maar door de gaten in de jute zou het crin vegetal (het hooi dat vaak in dit soort oude meubels zit zal ik maar zeggen) verder naar beneden kunnen zakken in de toekomst. Met behulp van touw heb ik de veren die het dichts aan de bovenkant van de sofa zitten beter met elkaar verbonden. Op deze manier zou het crin vegetal niet meer zo snel door de veren uit de sofa kunnen vallen.

Om de ronding van de hoofdsteun weer mooi rond te krijgen heb ik stoffeer-karton over de ronding vast gemaakt. Op deze manier is die weer perfect rond. De hoofdsteun heb ik (net als de romp) her en der wat opgevuld met nieuw crin vegetal zodat het allemaal weer netjes rond werd.


Toen dit naar mijn zin was heb ik over de hele romp (dus inclusief de zijkanten onder de hoofdsteun) voorzien van een nieuwe laag Polyeter (2 cm dik). De romp zelf kreeg een zitkwaliteit (is stevig) en de hoofdsteun kreeg een zachtere kwaliteit (rugkwaliteit).

Daar waar de pijlen staan heb ik stoffeerders lijm (polyetherlijm) gespoten zodat ik deze randen mooi aan elkaar kon plakken voor een mooie ronding van de hoofdsteun.

Toen dit allemaal klaar was kreeg de romp een laagje dacron/fiberfill (100 grams) en de hoofdsteun een nonwoven (polyproyleen) laagje zodat de stof beter zou kunnen schuiven.


Stap 2: De sofa stofferen met mooie stof.

Deze stof heeft een vleug en die loopt van het hoofdeind richting het voeteneind. Als je van hoofd naar voeten strijkt met je handen is de stof zacht en voel je geen weerstand. Als je van het voeteneind richting hoofdsteun strijkt voel je dit wel. Duidelijk verschil merkbaar in dit geval. Voor de hoofdsteun is de vleug dezelfde kant opgelegd.

De hoofdsteun is klaar en de romp ook. Aan de binnenkant van de romp en van de hoofdsteun schroefde (en verlijmde) ik een paar extra houten blokken zodat de hoofdsteun vanaf de onderkant aan de romp bevestigd kon worden. Bij de romp is te zien dat er nog een flik stuk stof los hangt in het binnenste. Deze stof heb ik netjes onder de hoofdsteun vast gezet toen de hoofdsteun vast zat. Op deze manier is er altijd een mooi afgewerkte rand tussen hoofdsteun en romp.

Op boven- en onderstaande foto is te zien dat de hoofdsteun netjes aansluit op de romp. Nergens meer iets van de binnenkant te zien!

Een paar siernagels op de kopse kanten zorgen voor een sierlijke maar duidelijke afwerking. Ik vind het zeer geslaagd!

Aan de onderkant niette ik een afwerk stof (non-woven, Polypropyleen). Heb ik helaas geen foto van gemaakt, sorry vergeten.


Het eind resultaat vind ik prachtig en de eigenaresse gelukkig ook! ­čÖé

zelf gestoffeerde sofa

Tips:

 • Koop stof die geschikt is voor meubels want niets is zo jammer van al het werk als stof die snel stuk is
 • Materialen kocht ik bij de plaatselijke meubelstoffeerder
 • Op de markt kun je soms ook goed scoren maar de polyether is vaak van minder goede kwaliteit (is mijn ervaring)
 • Meer meubels die ik stoffeerde vind je hier
 • Deze stof heeft een vleug, let daar goed op als je zelf gaat stofferen
 • Een patroon (bv bloemen) in de stof vraagt meer stof omdat het patroon door moet lopen van de hoofdsteun naar de romp

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Willy janssen-hakstege 1 juni 2021 op 13:12

  Wat is de Divan ,voor Saskia mooi geworden.
  Geweldig compliment.
  De divan is al heel oud, ja dat weet ik ,want hij stond bij mijn ouders, de Opa En Oma Hakstege.
  De kleinkinderen zeiden altijd opa en oma Koetjesen
  zelf ben ik 73 jaar en ik weet niet anders dat hij in de kamer stond,
  Super gedaan !

  • Reageer rinimaakt 1 juni 2021 op 21:03

   Hallo Willy,
   Wat ontzettend leuk dat je reageert! Dank je wel voor je leuke reactie!
   Saskia is er heel blij mee en haar reactie toen ze de divan zag was hartverwarmend.
   Ze is echt dol op dit bankje!
   Good goan!
   Groetjes Rini

  Plaats een reactie