Noosekal gebreid op naald 4
Breien

Een lekkere warme col breien op naald 5. Dit soort collen worden Noosekal genoemd.

Een heerlijke bijzondere en bijzonder warme col! Echt iets voor een koukleum. Mijn collen breide ik. Daarna haakte ik het aan elkaar maar aan elkaar naaien kan ook. Het hele geval haken kan ook makkelijk trouwens!

Het is niet zo moeilijk als het lijkt maar het ziet er spectaculair uit al zeg ik het zelf. Ik bedacht het niet zelf, een vriendin kwam er mee en maakte er verschillende. Ik besloot een bruine en zwarte te maken.


Weetjes:

Dit soort collen worden Noosekal genoemd. Google er maar eens op, dan komen er genoeg voorbeelden.

Allerlei garens gebruikte ik door elkaar. Zolang het maar zwart was of paste bij de andere bruintinten die ik koos. Voor de zwarte Noosekal gebruikte ik verschillende pluizige garens maar ook zwarte katoen en gewone zwarte acryl.

Voor de bruine Noosekal gebruikte is een bol restjes die allemaal verschillende texturen en kleuren bruin had. Dit combineerde ik met verschillende pluizige en glimmende bruine garens.

Er was verschil in dikte. Ik besloot breinaald 5 mm te gebruiken voor alle garens.

Het is ook prachtig om garen te gebruiken dat verloopt van kleur. Ook wel regenboog garen genoemd.


Wat gebruikte ik voor de col:

 • Ongeveer 350 gram garen
 • Breinaalden nummer 5
 • Verschillende garens
 • Schaar en stopnaald om uiteinden weg te werken
 • Haaknaald


Noosekal

In de praktijk zijn de collen heerlijk om te dragen als het wat kouder is. Toen deze foto’s gemaakt werden was het 2 graden Celcius en echt fijn! Alleen af en toe oppassen dat de knoop niet in de soep of vla hangt als ik aan het eten ben ­čÖé


Tips:

 • Ben je een koukleum? Dan is dit echt iets voor jou!
 • De verschillende breisels moeten soepel zijn. Het is raadzaam allemaal soepele en open steken te breien.
 • Als je googled op Nooskal zie je legio voorbeelden om inspiratie op te doen!
 • De foto’s zijn veelal gemaakt in Noorwegen bij Camping Vollheim. Ongeveer 650 km vanaf Kristiansand en ongeveer 325 km vanaf Oslo.
 • Alles wat ik nog meer breide is hier te zien
 • Een bijzondere col die ik breide om mijn armen kun je hier bekijken.
 • Veel plezier tijdens het maken! Ik vond het heerlijk vrij werken!
Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie