gehaakte rand om een spiegel maken
Haken, Ook leuk!

Een gehaakte rand om een spiegel maken. Maar de rand kan natuurlijk ook van mooie stof zijn!

Een klein klusje die al een tijdje op me lag te wachten. De rand van deze spiegel moest geüpgraded worden naar een volwassen rand. De roze met witte stippen stof, die er al jaren op zat, was erg leuk maar wat vies.

De meetlat, die ik maakte toen ik zwanger was van onze oudste dochter, mocht haar slaapkamer uit dus die gaf ik op de overloop een nieuw plekje naast de “nieuwe” spiegel. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen deze op zolder te zetten. Met de spiegelrand wist ik wel raad. Met wat donderrood garen en een stukje goudkleurige stof kon ik me uitleven.


Nodig:

 • genoeg garen in de juiste kleur
 • haaknaald
 • spiegel
 • houtenplaat aan alle kanten 3 á 4 cm groter dan de spiegel
 • 2 houten latten die breder zijn dan de breedte het hout
 • 2 houten latten die langer zijn dan de lengte van het hout
 • dubbelzijdig plakband
 • tacker en nietjes (priem, tangetje etc. om nietjes te verwijderen)
 • accuschroefboormachine en schroeven
 • houtboortje van 3 mm
 • naaimachine
 • stukje goud stof
 • stof in dezelfde kleur als het haakwerk
 • fiberfill (dacron)
 • sterk ijzerdraad die de spiegel kan dragen. Ruim 2x de breedte van de spiegel

Stap 1: Rand haken.

Haak een rand in de kleur (en eventueel patroon) die jij wilt voor jouw spiegel. Ik haakte deze rand met alleen vasten. Als klein grapje vond ik het leuk een stukje goud kleurige stof te gebruiken in de rand.


Stap 2: Houten plaat opmaat maken en de spiegel plakken.

Meet de spiegel op en zaag de plaat hout aan alle kanten 3 á 4 cm ruimer uit dan de spiegel is.

Plak de spiegel met dubbelzijdig tape op de houtenplaat. Zorg dat die droog, stof- en vetvrij is.

De spiegel is op de houtenplaat geplakt met dubbelzijdig tape.

Stap 3: Houten latten op maat maken.

Zaag de latten in verstek op maat zodat ze mooi aansluiten in de hoeken. De korte kant van de latten is de breedte van de spiegel. Deze lopen schuin (in verstek) weg.

Omdat ik deze spiegel opnieuw stoffeerde had ik de vorige keer de latten al op maat gemaakt. Deze latten kon ik nu makkelijk hergebruiken.

Doe dit ook met de lange latten voor de zijkanten van de spiegel. Boor een aantal gaatjes aan de korte kanten van de latten en verzink ze wat. Deze gaatjes maak je zodat het hout niet splijt als je er schroeven in draait. Markeer het midden van de latten.


Stap 4: Stof bevestigen aan de latten.

Leg de gehaakte rand (met de goede kant op tafel), de (voering)stof en de fiberfill op elkaar. Markeer het midden! Bevestig dit met nietjes aan de onderkant van de latten. Zie foto’s stap 3 en stap 5. Houd het midden op elkaar.


Stap 5: De eerste korte lat op het hout schroeven.

Alle latten hebben nu de gehaakte rand, de stof en de fiberfill aan de onderkant van de korte kant gekregen. Leg één korte lat met de korte kant op de rand van de spiegel. De laag stof zit aan de onderkant. Zie onderstaande foto.

Schroef de lat vast door de gaatjes die je voorboorde. Nu splijt het hout niet en zit de rand stevig op de houtenrand van de spiegel. Zorg dat de lat precies goed zit! Met de hoeken op de hoeken van de spiegel.


Stap 6: Rand stofferen.

Klap de stof over de houtenrand en maak deze met de tacker vast aan de onderkant van de lat.

Ik deed eerst een korte kant. Die maakte ik helemaal af. Daarna de 2 lange kanten en tot slot de andere korte kant.

Zo ziet de achterkant eruit. De gehaakte rand is met de stof en fiberfill over de lat geklapt naar de achterkant en vastgeniet op de achterkant van de lat.

Hopelijk is het met foto’s duidelijk.

De hoeken zijn wat lastig omdat het dik is door alle lagen stof maar als je wat teveel aan stof wegknipt kun je het netjes wegwerken mbv de tacker.

Snijd of knip het teveel aan stof en fiberfill weg.


Stap 7: Spiegel ophangen en klaar!

Maak beide uiteinden van het ijzerdraad stevig aan elkaar. Span dit over de breedte van de spiegel aan de achterkant. Schroef het ijzerdraad stevig vast in de zijkant van de onder-plaat van de spiegel, zie pijltje op onderstaande foto.

Maak een stevige haak in de muur waar de spiegel moet hangen. Haak het ijzerdraad achter de haak en de spiegel hangt stevig aan de muur.

Op dezelfde manier maakte ik nog een spiegelrand. Deze rand haakte ik in allerlei verschillende kleuren met stokjes. Ook leuk.


Tips:

 • Het is slim een laag stof in een goede kleur tussen de gehaakte rand en de fiberfill te doen. Als een soort voering. Zo voorkom je dat de witte fiberfill door de gehaakte rand schijnt.
 • Bij deze spiegels haakte ik een rand maar je kunt natuurlijk ook een rand van stof maken ipv een rand haken.
 • Of haak een heleboel bloemetjes en strooi die over de gehaakte rand.
 • Of haak een rand in een motiefje. Bijvoorbeeld Catharina Wheel , Margrietsteek of een kabbelend waaiertje zoals ik hier gebruikte. Dit kan ook super leuk zijn!
 • Ik pimpte al eerder een paar kleine spiegeltjes. Kijk hier om te zien hoe en wat.
 • Alles wat ik verder haakte is hier te zien en te lezen!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie