paardenhoofd van spijkerbroeken
Paarden en pony's, Spijkerbroeken

DOORTJE, een decoratief paarden hoofd genaaid van spijkerbroeken.

Omdat Lex mijn pony van spijkerbroeken zo goed gelukt was maar toch wat groot voor in de kantine maakte ik Doortje, het pony hoofd.

Ik nam het patroon van Lex en verkleinde die een beetje omdat ik er dit keer een kleine merrie van wilde maken. Deze pony noemde ik DOORTJE!

pony van spijkerbroeken

Wat heb je nodig:

 • Heel veel oude spijkerbroeken omdat er veel zijnaden nodig zijn voor de manen
 • Een paar kinderspijkerbroeken
 • Naaimachine en alles wat nodig is om te kunnen naaien
 • Vulling voor bijvoorbeeld sierkussens (te koop bij de Hema en op de markt)
 • Multi-plaat of mdf voor de achterkant
 • IJzerdraad voor de oren
 • Patroon van een paardenhoofd
 • Tacker
 • Decoupeerzaag

Stap 1: Patroon van paardenhoofd maken.

Hoe ik aan het patroon van het paardenhoofd kwam vertel ik hier. Ik verkleinde het een beetje omdat ik een merrie wilde maken en het hoofd van Lex wat groot vond voor in de kantine.

Dit hoofd nam ik over en ik bepaalde meteen waar de nek met een houten plaat aan de muur zou worden gehangen als die klaar zou zijn.


Stap 2: Spijkerbroeken knippen en naaien.

Een aantal kinder-spijkerbroeken zijn verknipt en heb ik aan elkaar genaaid tot het pony hoofd. Zie onderstaande foto.

Nummer 1 en 1a zijn beide zijkanten van het pony hoofd en liggen klaar om aan gestikt te worden. Het hoofd werd te groot vond ik na de eerste keer vullen. Dus de neus heb ik ingekort en rondom een cm afgeknipt. Zo werd het hoofd flink wat kleiner en dat is wel zo fraai aan de muur.

De oren zijn nummer 2 en liggen er tussen. Die hebben een stukje gelamineerd dek als vulling en moeten ook nog vast gestikt worden. Het gelamineerd dek zorgt dat de oren stevigheid krijgen en recht op kunnen staan. Voor extra stevigheid maakte ik er dit keer een stevige ijzerdraad-lus in zodat de oren mooi recht blijven staan. Let op met het innaaien van de oren. Doe dit met beleid want de naald breekt op het ijzerdraad.

Nummer 3 zijn lange stroken die de dikte van het hoofd bepalen. Het gedeelte waar de manen tussen gestikt moeten worden zijn 2 stroken van elk 6 cm breed. De lengte hangt af van het punt waar het hoofd tegen de muur komt en waar de manen tussen de oren eindigen en overgaan in het voorhoofd van de pony.

Het voorhoofd is 10 cm breed en loopt smaller via de neus (5 cm) en mond van de pony weer naar breed. Langs keel en hals van de pony is de strook weer 10 breed bij de borst die tegen de muur komt.

De Manen.

Nummer 4 zijn allemaal zijnaden die uit allerlei spijkerbroeken geknipt zijn. Lange voor de manen, korte voor de manen tussen de oren van de pony. Voor Lex stikte ik alleen naden tussen beide delen. Voor Doortje heb ik, naast de manen in het midden, aan beide kanten nóg een rij manen gestikt. Zie onderstaande foto’s.

Op deze foto is te zien dat er links van de manen die in het midden gestikt zijn nog een rij manen zit.
Op bovenstaande foto is te zien dat er ook een rij manen rechts naast de middelste manen gestikt zijn. Nu heeft de Doortje een volle bos manen

Alle onderdelen werden op de goede plek vast genaaid met de naaimachine.


Stap 3: Het hoofd lekker fris wassen

Toen het pony hoofd in elkaar genaaid was heb ik alles in de wasmachine gestopt om het lekker fris te wassen. Deze stap is ook van belang om al die rafels te krijgen aan de manen van de pony. Maak na het wassen de machine schoon want er zitten legio draadjes in.


Stap 4: IJzerdraad in de oren.

Als het goed is hebben de oren een ijzerdraad-lus gekregen. De uiteinden van deze lussen heb ik vast genaaid aan de zijnaden zodat deze niet kunnen losschieten in het hoofd. De oren kunnen nu mooi gevormd worden door het ijzerdraad.


Stap 5: Het hoofd vullen.

Het hoofd heb ik opgevuld met vulling uit sierkussentjes. Geen idee meer hoeveel ik er nodig had maar dat hangt ook af van het paardenhoofd jij op wilt vullen! Even zelf inschatten dus.

De neus vulde ik wat losser op dan het hoofd. De nek weer wat vaster zodat deze geen knik zou maken als die aan de muur hangt.


Stap 6: Hout voor de nek.

Om het juiste formaat te bepalen voor de multi-plaat waarmee de nek dicht gemaakt zou worden keek ik tussen onze ontbijt en diner borden. Dit werd het uitgangspunt voor de onderkant van de nek. Met een stuk karton maakte ik een soort patroon om zo dicht mogelijk bij het juiste formaat te komen. Toen ik dacht dat het zou kunnen passen heb ik deze uit multi-plaat gezaagd en met de tacker in de halsopening geniet.

Op bovenstaande foto ligt de mal van karton en twee dezelfde stukken multi-plaat die ik gezaagd heb met de decoupeerzaag. De eerste houten plaat heb ik in de opening geniet met de tacker. Tussendoor even gekeken of het goed lijkt als het aan de muur hangt. Nu was dit nog makkelijk bij te stellen!

Daarna heb ik stroken spijkerbroek om de rand van de tweede plaat gemaakt. Deze plaat lijmde ik met houtlijm en 6 schroeven tegen de eerste plaat. Nu heb ik een mooie afgewerkte rand gekregen. Ik boorde 2 gaten in de multi-plaat om het hoofd op te kunnen hangen. Maak deze gaten niet te laag in de achterplaat. Als je de gaten wat hoger maakt tuimelt het hoofd niet zo makkelijk voorover. Zie onderstaande foto. Met zwart afwerk spul heb ik de achterkant netjes afgewerkt.


Stap 7: Ophangen en klaar!

Op de juiste afstand heb ik 2 schroeven in de houten achterwand geschroefd. Een beetje schuin omhoog zodat het hoofd goed blijft hangen. Nu kon lieve Doortje op de foto gezet zodat ik haar aan de wereld voor kan stellen.

Pony hoofd van spijkerbroeken

Is Doortje geen schatje geworden?


Jeanet maakte Ytske haar Friese merrie van zwarte jeans.

Is het geen plaatje?

Ytske hangt in de hal van Jeanet en haar kleindochter wil er nu ook eentje. Ik snap dat helemaal want ik ben ook een beetje verliefd.


Weetje:

Naast Doortje hangt een Delfstblauw bord van mijn moeder en een vierkant tegeltje van Anuka.nl. Anna Anuka maakt prachtige tegeltjes, posters en kaartjes. Dit is mijn favoriet!

Tegeltjes wijsheid Anuka.nl


Tips:

 • Dit decoratieve pony hoofd noemde ik DOORTJE
 • Het hoofd wordt snel te groot en dat staat niet zo fraai aan de muur merkte ik
 • Boor de gaten in de achterplaat niet te laag. Als ze te laag zitten tuimelt het hoofd makkelijk voorover.
 • Wil je reageren op Doortje? Heb je op- of aanmerkingen? Heb je vragen? Stel ze hieronder, dan hebben we alle vragen en antwoorden bij elkaar en hebben andere makers er ook wat aan.
 • Enthousiast over werken met jeans? Hier laat ik nog meer zien wat ik maakte van spijkerbroeken.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie