Of ik de versleten zittingen van de kuipstoeltjes opnieuw zou kunnen stofferen met eigen spijkerbroeken? Ja dat kan ik! Kom maar op we gaan even lekker recyclen!
Er waren al een paar spijkerbroeken van kids en manlief dus het duurde niet lang voor ik kon beginnen. Deze stoelen staan in de keuken aan de eettafel. Zijn ze niet leuk? Bovendien kunnen ze weer jaren mee!
Nodig:
- Spijkerbroeken
- Naaimachine en alles wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan
- Tacker en nietjes
- Tangetjes en schroevendraaiers etc om de zittingen eraf te halen en de oude stof eraf te halen
- Eventueel een stanleymes
Stap 1: Zittingen van het onderstel afhalen en schoonmaken.
Kijk goed hoe de zittingen bevestigd zijn. Maak eventueel foto’s als geheugensteun. Haal de nietjes eruit m.b.v. een priem en of een tangetje. Beschadig natuurlijk zo min mogelijk van de kunststof zitting. Dit polyether was nog prima dus kon ik opnieuw gebruiken. Markeer de voorkant van de zitting. Soms is het moeilijk te zien wat de voor- of achterkant van de zitting is als die van de stoel is gehaald.
Als het polyether slecht is zal je het moeten vervangen want het zitcomfort staat of valt met de polyether. Wist je trouwens dat er een zitkwaliteit en een rug-kwaliteit bestaat? Het polyether voor de zitting is steviger en vaster dan de rug-kwaliteit. De laatste is zachter en minder vast.
Bewaar alles schroeven goed. Nummer indien nodig. Soms past een schroef maar op 1 plek.
Stap 2: Spijkerbroeken aan elkaar naaien.
Naai de spijkerbroeken aan elkaar zodat ze op de zittingen passen. Vermijd dikke stukken en knopen of ritsen op onhandige plekken. Markeer de voorkant van het materiaal. Hiermee bedoel ik de voorkant van de genaaide spijkerbroeklap moet ook aan de voorkant van de zitting komen. Maak zoveel lappen als er nodig zijn voor alle zittingen. In dit geval waren het er 5.
Naai zakken dicht. De steekzakken kunnen uitpuilen en dat is niet mooi op een zitting. De kontzakken hoeven niet dicht gestikt te worden, deze kunnen niet uitpuilen.
Stap 3: Stofferen van de zittingen.
Leg de spijkerbroeklap op kop op tafel (denk aan de voor- of achterkant van de zitting!). Leg het polyether er op en daar weer de zitting. Denk aan de voor- en achterkant van de zitting. Omdat deze zittingen wat hol zijn (passen de billen fijn in!) maak je eerst de korte kanten vanuit het midden vast. Nog niet helemaal vastzetten maar met een nietje die er makkelijk weer uit te halen is. Zie onderstaande foto 1. De zitting gaat links en rechts iets omhoog. Het middelste gedeelte is het laagst, daarom zet je dit eerst vast.
Daarna kun je de lange kanten vastzetten met een aantal nietjes die je makkelijk kunt verwijderen. Zie foto 2 hieronder. De hoeken komen later aan de beurt.
Als het goed zit kun je de stof definitief vastzetten. Werk altijd vanuit het midden naar links en rechts en tegenover elkaar. Als alle kanten geweest zijn werk je de hoeken af.
Het teveel aan stof snijd je makkelijk weg met een scherp stanleymes.
Stap 5: Zittingen op de stoelen monteren.
In dit geval hoeft de onderkant niet afgewerkt te worden met vlies. De zitting wordt zo op het kuipstoeltje gemonteerd.
EN KLAAR! Leuk he!?
Tips:
- Markeer altijd de voor- en achterkant van de zitting. Soms is het duidelijk maar heel vaak weet je later niet meer hoe het exact zat
- Dit geldt ook voor de rug als die gestoffeerd moet worden. Wat is de onderkant? Markeer dit
- Ik ben fan van recht van draad werken. Hiermee bedoel ik dat de draden van de stof zoveel mogelijk horizontaal of vertikaal lopen. In ieder geval zo min mogelijk diagonaal. Dit laatste is namelijk best rekbaar en dat is vaak niet handig bij meubels (en ook niet bij kleding trouwens)
- Nog meer zien wat ik maakte met spijkerbroeken? Kijk hier maar eens
- Alle meubels die ik maakte of stoffeerde zijn hier te vinden. Verrassend veel gestoffeerd met spijkerbroeken
- Recycle is top op deze manier!
- Vind je het leuk? Wil je me iets vertellen of mededelen? Leuk reageer dan hieronder! Deze website doe ik voor mijn plezier maar zal mijn best doen je zo snel mogelijk antwoord te geven
Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Geen reacties