anti muggendoek voor dakraam
Ook leuk!

Dakraam hor. Het dakraam lekker open maar muggen blijven buiten!

In ons huis hebben we er een aantal. Dakramen. Hartstikke handig en veel licht maar in de zomer lastig want….MUGGEN!!!

De dakramen die wij hebben kun je maar een klein stukje open zetten als je de bijbehorende hor naar beneden doet. Een groot gedeelte van het jaar is dit prima maar in de zomer is het raam ver open veel fijner en een stuk frisser! In de zomer tóch het dakraam ver open te zetten is een no-go. De kinderen en ik worden opgegeten door de muggen.


Daarom bedacht ik deze dakraamhor, een soort zak van voile die je om het dakraam spant. Zo kan het raam wagen-wijd open (is dat correct Nederlands??) en de muggen niet naar binnen.

rinimaakt.nl rini maakt Rini maakt Dakraam muggen

Zo dus 🙂

Het rolgordijn doe ik met de voile in mijn hand naar boven of beneden zonder dat er iets open moet zodat de muggen binnen kunnen komen. Heeeeerlijk! Lekker de dakramen tegen elkaar open zetten zodat het frisse briesje naar binnen kan.


Zelf maken?

Het is super simpel! Kijk maar naar onderstaande foto, dan begrijp je het wel.

rinimaakt.nl rini maakt Rini maakt Dakraam muggen

Twee halve maantjes met een stuk recht stof er tussen.

Op de plaats van de pijltjes heb ik spijkers geslagen. Daar haak ik de voile zak achter.

In de rand van de zak heb ik een tunneltje genaaid en goed elastiek door getrokken. Nu heeft de zak wat elasticiteit en haak ik de rand van de zak zo achter de spijkers.

Het raam kan nu zelfs horizontaal staan en de koele buitenlucht naar binnen laten zonder dat de hele familie Mug komt picknicken op onze lijven!


Dit systeem maakte ik ook voor een heel groot dakraam. Dit werkt lastiger. De lengte van het elastiek is zo lang dat het niet heel strak te spannen is. Een paar extra spijkers aan de zijkanten zijn dan een uitkomst.

rinimaakt.nl dakraam muggen buiten

Deze zak gebruiken we bij een heel groot dakraam omdat de frisse lucht zo fijn is. Ik heb hiervoor goed elastiek gekocht bij een goede fournituren man op de markt.


Tips:

 • Gebruik voor het naaien van de voile een dunne naald (bv nummer 60).
 • Elk jaar rijg ik er nieuw elastiek door omdat de rek er na 1 zomer wel ongeveer uit is.
 • Zoeken onder dakraamhor, hor, raamhor, veluxhor, hor voor dakraam.
 • Ik maakte ook een anti-vliegen-ding voor paarden, kijk daar voor hier.
 • Het bevalt ons super goed!

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Rianne 24 juli 2018 op 21:19

  Wat ben je toch een handige harrie euh rini ??

  • Reageer rinimaakt 25 juli 2018 op 08:55

   hahaha dankdank!

 • Reageer Ietje 14 augustus 2022 op 10:50

  ik heb er ook eentje gemaakt. Super dank je wel voor je idee!

  • Reageer rinimaakt 14 augustus 2022 op 14:27

   Hoi Ietje,
   Wat leuk dat je laat weten dat je er eentje gemaakt hebt. Ik vind het nog steeds een hele goede uitvinding van mezelf 🙂

   groetjes Rini

  Plaats een reactie