gebreid dames vest naald 6 maat M
Breien

DAANTJE-kleur, gebreid vest met makkelijk gaatjes-patroon op naald 6 maat M/L.

Een lekker warm vest breien met eenvoudige ajour leek me leuk van dit grove garen. Met verschillende kleurvlakken in fijne kleuren was het zo bedacht en kon ik aan de slag!

Dit vest noemde ik DAANTJE-kleur.

gebreid dames vest naald 6 maat M

Dit gaatjes-patroon is een variant op het gaatjes patroon van het dekentje SCHUIN. Het makkelijkste ajour breipatroontje dat er bestaat volgens mij maar waar ik wel wat vragen over had. Dit grove garen vraagt om wat grover werken dus breide ik na de ajour-toer 3 naalden zoals de steken zich voordoen. Hiermee bedoel ik dat ik deze toeren recht of averecht breide.


Nodig om dit vest te breien:

 • 900 gram garen voor naald 6/7. Dit is Scheepjes Ambiance. 100 gram = 100 meter
 • Breinaalden 6 (of 7, ik gebruikte 6 en brei vrij los)
 • 6 knopen
 • Schaar
 • Stopnaald
 • Naald en draad om de knopen aan te naaien

Informatie voor je begint:

Deze ajour steken worden gebreid over een even aantal steken:

Naald 1: 1 steek afhalen, 1 steek recht, *1 omslag, 2 steken recht samen breien*, herhalen van * tot *. Dit herhalen tot 4 steken voor het einde. De 3de en 4de laatste steken samen breien waarna nog 2 steken recht gebreid worden.
Naald 2 en 4: alle steken averecht
Naald 3: Alle steken recht

Herhaal naald 1 weer.

Het patroon ziet er zo uit als op onderstaande foto.


Stap 1: Steken opzetten en patroon starten.

Zet met dubbele naalden 112 steken losjes op.

Brei 10 toeren boordsteek, 2 steken recht, 2 steken averecht.
Brei hierna 1 hele toer recht en de toer die terug gaat averecht.

Starten met het patroon.
Haal de eerste steek af zonder deze te breien, brei de 2de steek recht. Maak *1 omslag, brei de volgende 2 steken samen*. Herhaal van * tot * tot 4 steken voor het einde. Brei de 2 laatste steken samen en brei vervolgens de laatste 2 steken recht.

Brei hierna 3 toeren zoals de steken zich voordoen. De heengaande toeren recht, de teruggaande toeren averecht.

Brei dit stuk 35 cm hoog.

Dit zijn de voorpanden en achterpand aan 1 stuk. Er komen geen zijnaden in dit vest. Zo loopt het gaatjes patroon mooi door.


Stap 2: Voorpanden breien.

Verdeel het werk in 3 delen.

Ik nam 25 steken voor elk voorpand en 62 voor het achterpand.

Brei verder volgens het patroon. Dat is even opletten want je moet goed opletten dat de gaatjes recht boven elkaar blijven. Je eindigt nooit met een omslag want daar begon je mee en is bovendien niet handig.

Brei het voorpand 48 cm hoog en kant dan voor de hals (middenvoor) 4 steken af. De volgende 2 rechte toeren kant je er elke keer 2 af. Daarna nog 1 keer 1 steek. (de schouder heeft 16 steken bij mijn vest). Je kunt nu de schouder verder breien tot het voorpand de totale hoogte van 60 cm heeft.

Brei het andere voorpand in spiegelbeeld net zo.


Stap 2: Achterpand breien.

Brei het achterpand verder zoals het patroon. Ook hier even opletten dat de gaatjes recht boven elkaar blijven! Brei het achterpand 54 cm hoog. Start dan met het breien van de ronding voor de nek.

Kant voor de nek de middelste 26 steken af. De volgende rechte toer nog 1 steek en daarna in de rechte toer nog 1. Er zijn 16 steken over voor de schouder. Brei deze net zo hoog als het voorpand (60 cm). Brei de andere schouder net zo maar dan in spiegelbeeld.

Sluit de schoudernaden met naald en garen. Ik deed het met de matrassteek. Het is maar net wat je zelf het mooiste vindt.


Stap 3: Mouwen breien.

Zet voor de mouwen 28 steken met dubbele naalden op. Brei een boord in boordsteek (2 recht, 2 averecht). De boord breide ik 10 toeren hoog.

De volgende naald breide ik recht waarbij ik de eerste steek meerderde en de 4de steek. Vanaf nu meerder je elke 4de steek. Dit zijn over de hele naald 8 steken meer. Er zijn nu 36 steken. Brei de toer averecht terug.

Nu start het patroon. Haal de eerste steek los af. Brei de 2de steek recht. Sla het garen om de breinaald (omslag) en brei de volgende 2 steken samen. Herhaal van * tot *. Eindig deze toer met 2 rechte steken.

Brei averecht terug.

Meerder in toer 5 de eerste en laatste steek. (er zijn nu 38 steken op de naald).

Vanaf nu meerderde ik aan het begin en einde van de naald een steek in elke toer waarin de omslagen en het het samen breien gedaan wordt.

Toen de mouw ongeveer 35 cm hoog was (14 gaatjes boven elkaar) ben ik gestopt met het meerderen. De laatste centimeters breide ik zonder te meerderen. De hele mouw is ongeveer 57 cm lang (22 gaatjes boven elkaar). Deze mouwen zijn best wijd dus als je niet zoveel garen hebt zou je ze wat smaller kunnen maken (bijvoorbeeld 27 gaatjes breed)

Bovenstaande foto zal je vast goed helpen maar het breisel rekt nogal dus geen paniek als je centimeters niet precies hetzelfde zijn. Op het breedste gedeelte van de mouw telde ik 29 gaatjes (ongeveer 57 cm breed). Deze mouwen zijn best wijd dus als je twijfelt of je genoeg garen hebt zou je ze wat smaller kunnen maken (bijvoorbeeld 27 gaatjes breed of zelfs 25 gaatjes breed). Let alleen wel op dat het armsgat dan ook aangepast moet worden omdat de mouwen smaller worden moet het armsgat ook kleiner.

Zet de mouwen in het lijf.


Stap 4: Middenvoor knoopsluiting breien.

Middenvoor nam ik 84 steken op en breide deze in boordsteek, 2 recht 2 averecht. In totaal breide ik de over- en onderslag 9 toeren om de 10de toer af te kanten. In de rechter overslag maakte ik in de 4de toer 5 knoopsgaten. Verdeel deze mooi over de voorkant. Naai de knopen aan.


Stap 5: Boord voor de hals breien.

De hals is best wijd dus mooi ruimte om een fijne, dikke rand te breien.

Voor de hals nam ik de steken van hals en nek en van de over- en onderslag op. Zorg dat links en rechts een gelijk aantal heeft. Het totale getal moet weer deelbaar zijn door 4 omdat je boord steek 2 recht 2 averecht gaat breien. De hals breide ik 19 toeren en de 20ste toer kantte ik de boel af.

Let op!
Aan de kant waar de knoopsgaten zitten moeten in de halsboord 2 knoopsgaten komen omdat je de boord dubbel vouwt.

Als de boord lang genoeg is kun je deze dubbelvouwen en aan de binnenkant vastnaaien op de rand van het lijf. De kopse kantjes worden ook dichtgenaaid.

Als het klaar is ziet het er zo uit.


Stap 6: Draadjes wegwerken en klaar is DAANTJE-kleur.

Werk alle draadjes onzichtbaar weg met de stopnaald.

Een lekker comfortabel vest die er ook nog eens leuk uitziet! Goed gelukt!


Tips:

 • Door het ajourpatroon lopen de panden scheef naar rechts. Dit is voor de mouwen geen probleem maar het lijfje trekt wat naar 1 kant. Wil je meer weten hierover kijk dan eens bij het dekentje SCHUIN dat ik al eerder maakte. Daar staat ook een reactie van Simonique. En hoewel dit Scheepjes garen is en geen garen uit een low-budgetwinkel loopt dit gaatjes patroon ook schuin…. tja wie het weet mag het zeggen. Ik dacht dat het probleem nu de wereld uit zou zijn omdat ik garen van Scheepjes en dus kwaliteit gebruikte.
 • Een vest breien kan ik best, ook al breide ik dit vest wel 2 en een half keer omdat het me niet zinde. Opschrijven van dat wat ik deed vind ik een vak apart. Pin me niet vast op foutjes of onhandigheden. Denk vooral zelf logisch na en geniet van dat wat je zelf maakt met je eigen handen!
 • Dit vest noemde ik DAANTJE-kleur.
 • Heb je vragen, opmerkingen en iets dat je me wilt laten weten? Erg leuk! Reageer hieronder, dan hebben we alle reacties op een rij en weet iedereen over welk patroon en welk vest je praat!
 • Hier zijn alle andere dingen te vinden die ik breide.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie