rinimaakt rini maakt cal CAL 2015 crochet along haak maar mee haken
Haken

CAL 2015 Crochet ALong, gehaakte 2 persoons deken met restanten katoengaren.

Crochet ALong (afgekort als CAL) betekend zoiets als Haak Maar Mee. In de pagina van de CAL 2014 vertelde ik dat mijn buurvrouw mij kennis liet maken met het haken van de CAL deken.

Hartstikke leuk en verslavend. Goed beschreven, duidelijke foto’s en door de verschillende kleuren enorm motiverend elke week flink door te haken. Dat smaakte naar meer en hoe!

Mijn buurvrouw had ook bedacht dat het leuk zou zijn om met alle buurvrouwen in onze buurt 1x per maand bij elkaar te komen om te haken. Omdat ze zelf graag met de CAL van 2015 mee wilde doen vroeg ze of wij daar ook zin in hadden. Door middel van een brief liet ze alle buren kennis maken met de CAL. Een leuk groepje buren sloot aan. En zo zijn we 2015 ingerold met 4 dames die allemaal dezelfde deken gingen haken maar dan met eigen garen en eigen kleuren. Ontzettend gezellig (en leerzaam!). 1 buurvrouw haakt een andere deken maar sluit gezellig bij ons aan. We zijn dus met 5 buufies aan de haak!


cal-2015-watermerk


Ik leerde enorm veel over:

 • het belang van steken tellen!!! (doe het want anders gaat het mis, ik spreek uit ervaring!)
 • ook leerde ik veel over het lezen van geschreven patronen (zelf lezen en doen vind ik lastig maar als iemand het voor leest lukt het prima!)
 • leuke steken die ik anders niet snel had leren kennen
 • doorzetten want de deken groeide en groeide en elke week werd de rand die we gingen haken langer en langer.

Bovendien had ik besloten mijn deken te maken van katoen die ik voor een prikkie had overgenomen van mijn tante Dini. Allemaal leuke kleuren katoen maar verschillende diktes garen. Dit maakte dat ik regelmatig moest wisselen van haaknaald dikte. Bij dun garen nam ik een dikke haaknaald. Als het garen dik was nam ik mijn haaknaald wat dunner. Elke keer moest ik uitproberen wat het beste werkte. Mijn deken zou gaan golven door de verschillende garen diktes. Dat stond voor mij vast. Ik wou dat wel graag beperkt houden. Daarom wisselde ik vaak van naald dikte.


En toen ging het mis!

1 x ging ik helemaal de mist in. Ik lette niet goed op en haakte stug door zonder te tellen……..mijn deken ging enorm golven. In de buurt van week 23 ging het mis. Ik maakte een fout die ik consequent de hele toer door herhaalde.

Omdat ik geen zin had om te tellen haakte ik maar door en door. Week in week uit. Mijn deken ging ontzettend golven. Ik heb heel lang gedacht dat dit kwam door de verschillende garen diktes. In week 33 besloot ik eens te gaan tellen en ik bleek aanzienlijk meer steken te hebben dan de bedoeling was………

Dat betekende zoeken, zoeken, zoeken, waar het mis ging. Uiteindelijk zat de fout in week 23. Ik moest 10 weken noeste arbeid uit halen 🙁  Ik baalde als een stekker…….wat nu. Ik besloot 1 buurvrouw te vragen of ze me wilde helpen zodat ik zo snel mogelijk weer zou kunnen opbouwen in plaats van afbreken. Dit werkte goed want hebben we 2 avondjes gezellig saampjes zitten uithalen. Achteruit haken wordt het ook genoemd…..bah niks aan.

Vanaf dat moment heb ik in mijn haaktas een doosje met kleine veiligheidsspelden zitten. Hiermee markeer ik de steken. Elke 50 steken een speldje en elke 2 of 3 weken tellen, that’s it.


Detail van mijn deken.

rinimaakt rini maakt cal CAL 2015 crochet along haak maar mee haken


De rand.

De rand heb ik gemaakt van vrij dik groen garen. Dit had ik speciaal voor de rand achter gehouden. Een dikke robuuste rand wou ik graag. Het garen dat ik nog had voor de bolletjes rand van Tertia was niet voldoende. De rand van de deken van Jolanda vond ik te smal. Daarom heb ik uit onderstaand boekje een rand gekozen en rond mijn deken gehaakt.

p1000544

p1000545

Pfuw wat een avontuur zo’n deken!


Tips:

 • Tel de steken regelmatig! Elke 5 toer of iets dergelijks. Doe het want je krijgt spijt als je (net als ik veel) werk uit moet halen!
 • Het blog van Tertia Mulder kun je vinden als je hier klikt. Haar blog heb ik de hele tijd gevolgd.
 • Als je hier klikt kom je bij de bolletjes rand op het blog van Tertia.
 • Het blog van Jolanda kun je ook volgen voor deze deken. Haar blog vind je als je hier klikt.
 • Doe het gewoon! Begin er aan! Samen met buren, vriendinnen, collegae of zussen! Hartstikke gezellig! En je leert elkaar ook op een andere manier kennen!
 • Andere haakprojecten van mijn hand zijn hier te zien.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer riannr 6 oktober 2016 op 17:35

  Samen haken is ontzettend leuk, dat heb ik ook ondervonden haha het verhaal over tellen dat dat zo’n onzin was komt mij heel herkenbaar voor. Ook ik was zo eigenwijs te denken dat dit niet nodig was dom dom resultaat een heel eind uithalen. Ik hoop dat ik zometeen weer tijd heb om te haken wanneer ik met mijn opleiding klaar ben groetjes rianne

  • Reageer rinimaakt 7 oktober 2016 op 08:58

   🙂
   haken is fijn! Uithalen minder hahaha

  Plaats een reactie