gebreid kindervest maat 92 98
Breien, Gebreide baby/kindervestjes

BRO-gebreid, een vest met kabels en capuchon in maat 92/98 op naald 4,5.

Omdat het vestje met de naam BRO-gehaakt zo leuk was om te doen werd ik erg nieuwsgierig naar het kabeleffect met dezelfde aantal steken maar dan gebreid.

Daarom dit vestje gebreid met hetzelfde aantal steken als de gehaakte versie. Dit vest gaf ik de naam BRO-gebreid.

kindervest gebreid met kabel

Een erg leuk experiment om BRO te breien en te haken want kijk eens (foto hieronder) wat een verschil het haken en breien van kabels is ten opzichte van elkaar! Voor de gehaakte versie haakte ik 120 lossen, voor de gebreide versie zette ik 120 steken op. Het verschilt een paar hele maten! De gebreide versie kreeg een capuchon, de gehaakte kreeg deze niet.

BRO kabelvest gebreid en gehaakt
BRO-gebreid ligt bovenop BRO-gehaakt! Hetzelfde aantal steken en een groot verschil in maat!

Wil je BRO-gehaakt bekijken? Kijk dan hier voor de volledige beschrijving.


Nodig voor BRO-gebreid:

 • 300 garen voor breinaald 4,5 (dit is Saskia, 100 gram per bol, 240 m looplengte)
 • Rondbreinaald maat 4,5
 • Schaar
 • Stopnaald
 • Stekenmarkeerders
 • Haaknaald maat 4,5
 • 4 knopen

Weetjes

 • In dit vest worden de kabels gemaakt over 4 steken.
 • Om te kabelen brei je de eerste 2 steken van de te kabelen steken op een hulpnaald die je aan de voorkant van je werk legt. Daarna brei je de 2 laatste steken van de kabel. Nu pak je de hulpnaald en brei je de eerste 2 steken nog een keer.
 • De kabelsteken zijn recht gebreid. De andere steken averecht.
 • Bij dit vest kabelde ik de eerste keer in de 5de toer. Daarna telkens in de 8ste toer.
 • Google op kabels breien en er komen legio filmpjes te voorschijn!

Stap 1: Het lijf breien.

Zet met een dubbele naald (zo wordt het niet te strak) 122 steken op. Voor het vest dat ik BRO-haken noemde had ik ook 122 lossen gehaakt dus neem ik hier 122 brei steken want ik wilde immers het verschil tussen haken en breien laten zien!

Brei eerst een boord in boordsteek (2 recht, 2 averecht) van ongeveer 4,5 cm hoog.

Nu start je met het breien van de kabels. Hiervoor brei je 2 steken averecht, *4 steken recht, 2 steken averecht*, herhaal van * tot * tot het eind van de naald. De naalden aan de averechte kant van het werk brei je zoals ze zich voordoen. Brei 4 naalden en maak in de vijfde toer de kabels. (Hierna kabel je in elke 8ste toer). Brei het lijf 25 cm hoog en splits het werk in 2 halve voorpanden en een achterpand. Zie hiervoor onderstaande foto.

De voorpanden zijn 4 kabels breed en het rugpand is 10 kabels breed. Ik heb de centimeters in bovenstaande foto gezet maar het werk is bij een gebreid kabelpatroon een beetje lastig op te meten omdat het zo in elkaar kruipt.

Ronding van de hals:

Voor de hals van de voorpanden minderde ik eerst 8 steken en daarna nog een keer 2. Voor de schouder bleven 15 steken over. Brei beide zijden hetzelfde, maar wel in spiegelbeeld.

Het achterpand heeft bij mij 60 steken. In de nek kantte ik de middelste 24 steken af en minderde daarna nog een keer 2 steken aan elke kant en nog een keer 1 steek aan elke kant. De schouders hebben ook aan dit achterpand 15 steken. De uitsparing voor de nek is aardig groot omdat ik een boord wilde aanbreien net zoals ik deed bij BRO gehaakt. Toen het zover was besloot ik echter een capuchon aan te breien!

Als het lijf klaar is kun je de schoudernaden aan elkaar haken of naaien.


Stap 2: De capuchon breien.

Neem voor de capuchon de steken aan de voorkant, op de schouder en in de nek op. Het is handig middenachter te markeren met een steken markeerder. Zorg dat het aantal steken klopt. Links en rechts moet hetzelfde zijn. Ik heb 74 steken opgenomen. De naald ziet er dan als volgt uit. 2 steken averecht, 12 kabels (4 steken recht plus 2 averecht) en nog 2 averecht. Aan het begin en eind van de naald heb ik dus 2 averechte steken. (Hopelijk is het duidelijk met onderstaande foto.)

Bij mij kwam het mooie uit dat de kabels van het rugpand doorlopen in de capuchon. Het speldje markeert het midden. De 2 speldjes links en rechts zijn in de hoeken bevestigd. Ik had in totaal 12 kabels voor de capuchon. Meer kabels is niet nodig voor maat 92/98.

Brei eerst 3 toeren en maak kabels in de vierde toer. Ga verder met de capuchon tot je 6 keer gekabeld hebt. Dat is bij mij bijna 19 cm.


Stap 3: De bolling van de capuchon breien.

Verdeel de steken in 3 porties namelijk 25 steken links, 24 steken in het midden en 25 steken rechts. Plaats stekenmarkeerders op die punten.

Op onderstaande foto is te zien dat de kabels in de nek mooi doorlopen in de capuchon. De stekenmarkeerder zijn geplaatst zoals hierboven beschreven

Brei aan de averechte kant 49 steken (als dit nog niet averecht is brei je nog even een toer zodat het wel zo is), haal 1 steek los af en brei de volgende steek. Haal de losse steek over de gebreide steek. Brei nog 1 steek na, keer je werk.

Brei terug en brei de steken zoals ze zich voor doen. Je breit nu aan de goede kant van je werk tot de andere steken markeerder en haalt de steek na deze markeerder los af. Brei 1 steek, haal de losse steek over de gebreide steek en brei nog 1 steek na. Keer je werk.

Je breit nu weer aan de averechte kant van je werk. Brei de steken zoals ze zich voordoen maar nu brei je tot waar je straks gebleven was. Dus stop je niet bij de stekenmarkeerder maar brei je 2 steken verder want daar was je straks gebleven. Haal de volgende steek los af, brei de volgende steek, haal de losse over de gebreide en brei 1 steek na. Keer je werk. Enzovoorts.

Zijaanzicht capuchon

Dit doe je net zolang tot alle steken van de zijkant op zijn. Er blijven nog een aantal steken op je naald. Daar brei je straks mee verder.

Het witte pijltje op bovenstaande foto laat zien waar en hoe de bolling bij mij verloopt. De kabels lopen niet perfect door omdat je mindert maar het ziet er wel goed uit vind ik.


Weetje!

Ik vond het lastig om aan de zijkanten van de capuchon te bepalen of ik recht of averecht moest breien. Bovendien is het lastig te zien waar je moet kabelen want je mindert steken dus lopen de kabels niet netjes door. Tel dan vanuit de middelste naald het aantal steken. Je breit steeds 4 steken recht voor de kabel en 2 steken averecht tussen de kabels. Tel dan vanuit het midden 4 steken recht en daarna 2 steken averecht. Kabel wanneer je in het middelste stuk ook kabelt. Hopelijk leg ik het goed uit. Als je het op deze manier doet zien de zijkanten van de capuchon er best mooi uit.


Stap 4: Rand van capuchon en overslag en onderslag breien.

Om de hele rand aan de voorkant mooi af te werken neem je met behulp van een haaknaald alle steken op. Dit moet een even aantal zijn en links en rechts hetzelfde aantal. Meestal sla ik elke 5de steek over omdat het gaat lubberen met te veel steken.

Neem ook de steken op aan de zijkant van de capuchon. Het middenstuk van de capuchon zit nog op de naald als het goed is.

Deze steken breide ik in boordsteek (2 recht, 2 averecht) heen en weer.

De knoopsgaten verdeelde ik mooi over de overslag en maakte knoopsgaten van 2 steken.


Stap 5: Mouwen breien.

Zet voor de mouwen 40 steken op en brei een boord van ongeveer 12 toeren (dit is ongeveer 5 cm). Meerder hierna elke toer die je aan de goede kant van de mouw breit aan elke kant een steek. Ik wilde voor een stoer effect de boord om kunnen slaan. Dat gaat nu heel mooi. Wil je dat niet dan is het denk ik een goed idee om 4 of 8 steken meer op te zetten en dan te meerderen. Je mouw kan dan wat korter zijn maar wel wijd genoeg.

Tot ongeveer 20 cm hoog (30 cm breed) meerderde ik steeds. Daarna meerderde ik nog maar 2 keer 2 steken. Het breedste gedeelte van de mouw is 31 cm. Dit waren bij mij 74 steken.

Als beide mouwen klaar zijn kun je de mouwen dicht naaien. Vouw hiervoor de goede kant op de goede kant.


Stap 6: Mouwen inzetten.

Zoek de oksel van de mouw en van het lijfje en plaats die met de goede kanten tegen elkaar. Verdeel de ruimte van de mouw goed in de ruimte van het lijfje. Naai de mouwen in het lijfje.

Naai de knopen aan, werk alle draadjes weg en klaar is het vest!

gebreid vest met kabels maat 92 98

Tips:

 • Dit vest gaf ik de naam BRO-gebreid
 • Alle dingen die ik breide zijn hier te vinden.
 • Bedenken en maken van een vestje kan ik best aardig maar ook ik moet regelmatig achteruit breien als ik iets voor het eerst brei.
 • Uitleggen en opschrijven van dat wat ik deed is lastig. Denk vooral zelf helder na en hopelijk geven de foto’s houvast.
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik over welk vest het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor iedereen.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.


Marleen maakte BRO-gebreid in het blauw. We hebben een paar keer heen en weer gemaild waardoor de beschrijving beter is geworden. Ik ben er helemaal weg van! Supergoed gelukt. Dank voor je mailtjes en foto’s Marleen!

Door het gebruik van ander garen is dit vest een maat kleiner geworden dan mijn voorbeeld.

De capuchon is ook super mooi geworden. Marleen mailde dat ze garen door de laatste rij steken van de capuchon heeft geregen zodat het niet zo wijd uit zou staan. Dat was in mijn geval niet nodig maar hier blijkbaar wel en een ziet er prachtig uit.

Marleen = blij, ik = blij en het kindje waar dit vest voor gemaakt is gaat er vast in wonen zo mooi is die geworden! ­čÖé

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Marleen Knobbe 18 december 2023 op 21:15

  Beste Rini,
  Ik ben het kabelvest aan het breien. Om de hoeveel naalden brei je een kabel?

  • Reageer rinimaakt 18 december 2023 op 21:47

   Hoi Marleen,
   Bedankt voornje reactie.
   Inmiddels heb ik je gemaild.

   Want de eerste keer maakte ik de kabels in de 5de toer. Daarna benoemde ik het inderdaad niet nog een keer. Verder kabelde ik elke 8ste toer.

   Erg leuk dat je reageerde. De beschrijving is er beter van geworden.

   Groetjes Rini

  Plaats een reactie