kabels en noppen deken breien
Breien

STOER, een baby dekentje met kabels en noppen breien op naald 3.

Een lekkere stoere deken gebreid voor een heel bijzonder ventje! Veel noppen, stoere kabels en een mooie kleur meer hoef ik er niet over zeggen! Super leuk toch!? Hoe ik het deed? Lees verder.

Dit dekentje gaf ik de naam STOER. Al moet ik eerlijk bekennen dat die in het roze ook heel schattig zou zijn. In mijn ogen kan het voor zowel jongens als meisjes prima in alle kleuren van de regenboog!


Nodig:

 • 350 gram garen voor breinaald 3
 • Rond-breinaald 3 mm van ongeveer 70 cm lengte
 • Kabelnaald
 • Stopnaald om de draadjes weg te werken
 • Schaar
 • In dit filmpje is het breien van een kabel goed uitgelegd.
 • In dit filmpje is het breien van noppen goed uitgelegd.

Stap 1: Steken opzetten.

Zet 144 steken losjes op met een dubbele naald. Een dubbele naald voorkomt gedeeltelijk dat de opzet te strak wordt. Als je de steken met een dubbele naald op zet én dit losjes doet heb je een mooie start van je breiwerk.

Dit dekentje is ongeveer 65 x 85 cm geworden.


Stap 2: Onderste rand breien.

Brei de eerste naalden allemaal recht zodat een ribbelrand ontstaat. De ribbelrand aan de onder- en bovenkant is net zo breed als de ribbelrand aan beide zijkanten. Voor dit dekentje zijn 28 naalden recht gebreid voor de onderste rand.


Stap 3: Patroon starten.

rinimaakt.nl kabels en noppen breien
 • Brei voor de rechter ribbelrand 15 steken recht
 • 2 steken recht (voor een kabel van 2 steken)
 • 7 steken averecht (voor het vlak met 2 noppen)
 • 2 steken recht (voor een kabel van 2 steken)
 • 5 steken averecht
 • 10 steken recht (voor een grote kabel)
 • 5 steken averecht
 • 2 steken recht (voor een kabel van 2 steken)
 • 5 steken averecht (voor een vlak met 1 nop)
 • 2 steken recht (voor een kabel van 2 steken)
 • 5 steken averecht (voor een vlak met 1 nop)
 • 2 steken recht (voor een kabel van 2 steken)
 • 5 steken averecht
 • 5 steken recht. Dit is precies de helft van de steken. Brei nog 5 steken recht zodat je 10 steken hebt voor de middelste kabel
 • Brei nu het hele rijtje dat hierboven genoemd is verder terug naar boven. Eindig met de 15 rechte steken voor de linker ribbelrand

Brei alle steken van stap 3 zoals ze voor komen op de naald. Echter brei de 15 eerste én laatste steken voor de ribbelrand altijd recht!!!

Brei in totaal 5 naalden op deze manier. In de zesde naald worden voor de eerste keer kabels en noppen gebreid.


Stap 4: Start met kabels en noppen breien.

Kabels en noppen worden altijd in de zesde en twaalfde naald gebreid.

Brei voor de linker ribbelrand 15 steken recht.

Kabel van 2 steken.
Na de 15 rechte steken voor de linkerrand komen 2 rechte steken voor een kabel. Zet 1 steek op een kabelnaald en hang deze achter het werk, brei de tweede steek, brei nu de steek op de kabelnaald weer. Dit is het eerste kabeltje van 2 steken. Op deze manier zijn alle kabeltjes van twee steken gemaakt.

Vlak van 7 averechte steken en 2 noppen.
Brei 1 steek averecht. Brei de tweede steek 4 maal in dezelfde steek. Draai het werk om en brei deze 4 steken averecht. Keer het werk en brei dezelfde 4 steken recht. Draai het werk nog een keer om en brei deze 4 steken averecht. Draai je werk om en brei deze 4 steken in 1 keer recht. Er is nu een ieniemienie lapje van 4 steken gebreid die in 1 x afgehaald is en teruggebracht naar 1 steek. Dit is de eerste nop. Op deze manier zijn alle noppen gebreid. Brei de 5 laatste steken averecht.

Let op: In beide vlakken van 7 averechte steken zijn elke 6de en 12de toer noppen gebreid. Ze verspringen elke keer. In elke zesde naald is de nop rechts gebreid en in elke twaalfde naald worden de noppen links gebreid.

Maak een kabel van 2 steken.
Brei vervolgens 5 steken averecht.

Kabel van 10 steken.
Brei 5 steken recht op de kabelnaald. Hang deze naald achter het werk. Brei de andere 5 steken recht en brei nu de 5 steken van de kabelnaald weer. Op deze manier worden alle kabels gebreid echter voor de middelste kabel worden de 5 steken van de kabelnaald voor het werk gehangen!

Brei 5 steken averecht.
Maak een kabel van 2 steken.

Vlak van 5 averechte steken en 1 nop.
Brei 2 steken averecht en brei in de derde steek een nop. Brei de andere 2 steken averecht.

Kabel van 2 steken.
Vlak van 5 averechte steken en 1 nop.
Kabel van 2 steken.
Brei 5 steken averecht.

Kabel van 10 steken (dit is de middelste kabel).
Brei 5 steken recht op de kabelnaald. Hang deze naald voor het werk. Brei de andere 5 steken recht en brei nu de 5 steken van de kabelnaald weer.

rinimaakt.nl kabels en noppen breien

Brei 5 steken averecht.
Kabel van 2 steken
Vlak van 5 averechte steken en 1 nop.
Kabel van 2 steken.
Vlak van 5 averechte steken en 1 nop.
Kabel van 2 steken.
Brei 5 steken averecht.
Maak een kabel van 10 steken.
Brei 5 steken averecht.
Kabel van 2 steken.

Vlak van 7 averechte steken en 2 noppen.
Brei 5 steken averecht en brei de zesde steek 4 maal in dezelfde steek. Draai het werk om en brei deze 4 steken averecht. Keer het werk en brei dezelfde 4 steken recht. Draai het werk nog een keer om en brei deze 4 steken averecht. Keer je werk en brei deze 4 steken in 1 keer recht. Er is nu een ieniemienie lapje van 4 steken gebreid die in 1 x afgehaald is en teruggebracht naar 1 steek. Brei nog 1 steek recht.

Let op:
In beide vlakken van 7 averechte steken zijn elke 6de en 12de toer noppen gebreid. Ze verspringen elke keer. In elke zesde naald is de nop links gebreid en in elke twaalfde naald zijn de noppen rechts gebreid.

Kabel van 2 steken.
15 rechte steken voor de rechter ribbelrand.


Stap 5: Bovenste rand breien.

Brei de laatste naalden allemaal recht zodat een ribbelrand ontstaat. De ribbelrand aan de onder- en bovenkant is net zo breed als de ribbelrand aan beide zijkanten. Voor dit dekentje zijn 28 naalden recht gebreid voor de onderste en bovenste rand.


Stap 6: Draadjes afhechten.

Hecht nu de draadjes af met de stopnaald. Bij dit dekentje is de start met een nieuwe bol steeds aan de rand geweest. De draadjes werden weggewerkt in de zijranden. Mooier was geweest de aanhechting van de draadjes bij een nop te doen. De uiteinden kun je bijna onzichtbaar wegwerken in de nop. Dit is mooier dan hoe ik het hier deed.


Stap 7: Blokken.

Deze deken kruipt enorm in elkaar door de kabels. In het gebruik komt dit vanzelf goed maar het oogt nu niet mooi. Daarom is dit dekentje geblokt op een groot stuk polyether. Gewoon het dekentje met speldjes vastzetten in het polyether en het dekentje natspuiten met de plantenspuit. Goed laten drogen en klaar!!!


Tips:

 • In elke zesde en twaalfde naald zijn er kabels en noppen gebreid.
 • Steken markeerders kunnen van pas komen om iets bijzonders te markeren. (bv de grote kabel in het midden die de andere kant op gaat dan de andere 2 grote kabels)
 • Neem de tijd om goed te lezen en de foto’s te bekijken.
 • De uiteinden van het garen kun je bijna onzichtbaar wegwerken in een nop. Dit is mooier dan in de zijkanten van het dekentje de draadjes wegwerken.
 • Met plezier is dit dekentje ontworpen en gemaakt door Rini voor een heel bijzonder ventje.
 • Het bedenken en maken van dit dekentje vind ik leuk maar opschrijven van dat wat ik deed vind ik veel moeilijker. Hopelijk lukt het met deze beschrijving en denk vooral zelf logisch na!
 • Dit dekentje gaf ik de naam STOER.
 • Heb je vragen of opmerkingen? Reageer hieronder. Dan weet ik waarover het gaat en staan alle vragen en opmerkingen bij elkaar. Daar wordt de beschrijving alleen maar beter van voor anderen.
 • Kijk hier voor meer projecten die ik breide.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Marijke 20 augustus 2022 op 08:52

  Beste Rini, ik ben begonnen aan het mooie Stoer dekentje breien. Ik heb een vraag over het volgende stukje: ‘Kabel van 10 steken.
  Brei 5 steken recht op de kabelnaald. Hang deze naald achter het werk. Brei de andere 5 steken recht en brei nu de 5 steken van de kabelnaald weer.’
  Normaal zet je 5 steken gewoon weg op de kabelnaald, maar moet ik ze nu in feite 2 keer breien? Het lukt mij maar niet om ze eerst op de kabelnaald te breien …..
  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Reageer rinimaakt 20 augustus 2022 op 17:23

   Hoi Marijke,
   Wat leuk dat je aan dit mooie dekentje begonnen bent!
   Bij het kabelen heb ik inderdaad geleerd de steken te breien die je op de kabelnaald zet en ze daarna nog een keer te breien.
   Als jij het anders wilt doen is dat natuurlijk helemaal goed! Lijkt me geen punt.

   Succes ermee maar dat gaat vast lukken.
   Als het dekentje af is mag je me wel een foto sturen!
   Groetjes Rini

 • Reageer Marijke 20 augustus 2022 op 20:29

  Dankjewel voor je reactie, ga het toch proberen zo.
  En stuur je een foto zodra het (rose) dekentje af is!
  Groet, Marijke

  • Reageer rinimaakt 23 augustus 2022 op 08:42

   Hoi Marijke,
   Zal vast lukken!
   Ik zie het tzt graag.
   groetjes Rini

  Plaats een reactie