ATC kaartjes dus. Over de hele wereld ruilen mensen ze met elkaar. Je maakt een klein kunstwerkje van 2 1/2 x 3 1/2 inch, je plakt een achterkant met wat gegevens erop en ruilen maar. Dit is het in een notendop.
Eerst zag ik het niet zo maar toen ik een paar mappen met ATC kaartjes zag waar men al volop aan het ruilen was werd ik gegrepen. Allemaal kleine kunstwerkjes in 1 map! Het zag er zo leuk, vrolijk en creatief uit! Ik besloot het ook te willen doen en dus ging ik achter mijn naaimachine zitten om weer lekker te crossen met mooie stofjes, kantjes, glimmende draadjes, bandjes en randjes.
ATC kaartjes zijn kleine kunstwerkjes van 2 1/2 inch x 3 1/2 inch en je kunt ze tekenen, schilderen, beplakken met papier, stof en garen. Allerlei creatieve technieken kun je gebruiken. Omdat ik graag achter de naaimachine zit en graag creatief naai heb ik een hele serie gemaakt in allerlei kleurthema’s.
Nodig om zelf deze ATC kaartjes te naaien:
- diverse soorten stof
- lintjes, kantjes, bandjes, randjes
- lovertjes, kraaltjes, strass-steentjes
- naaimachine (alles wat je nodig hebt om te naaien)
- ik vind een rolmes, snijmat en quilt lineaal ideaal om het formaat van 2 1/2 x 3 1/2 inch te snijden
- plakkatoen of -vlieseline
- strijkijzer
- stevig papier/karton en lijm om de achterkant te maken
Hoe ik mijn ATC kaartjes naaide:
Voor deze witte variant naaide ik allerlei katoenen stukjes kant op een stukje vitrage. Op de achterkant streek ik met een heet strijkijzer plakkatoen. Daarna versierde ik deze lap met allerlei stofjes, lintjes, kantjes, bandjes, randjes en sierstiksels. Met een paar mooie bandjes en linten verbond ik alles door over de hele lap te meanderen met het lint/bandje en garen.
Zoiets deed ik vaker voor boekomslagen. Dit kun je hier vinden op mijn website. Het verschil tussen de ATC kaartjes en de boekomslagen is dat ik met de ATC kaartjes veel dichter op elkaar werkte. Op een lap voor de ATC kaartjes gebeurt veel meer op een kleiner oppervlakte dan op de lap voor de boekomslagen.
Met de quiltlineaal en het rolmes heb ik de witte lap versneden tot kleine ATC kaartjes. De randjes heb ik afgewerkt met een kleine, dichte zigzagsteek.
Thema’s van ATC kaartjes:
Ik maakte allerlei lapjes in een kleurenthema voor mijn ATC kaartjes. Dit kleurthema was paars en goud. De ondergrond is de afbeelding van een T-shirt van onze oudste dochter. Daar overheen stikte ik een stukje cadeauverpakking, snippertjes goudkleurige stof en paarse fantasie stofjes. Gecombineerd met allemaal goudkleurige lintjes en (haak/brei) garens is het weer een boeiend geheel geworden.
Bovenstaand ATC kaartje is 2 1/2 x 3 1/2 inch. Het lijkt hier reuze groot maar dat valt dus mee 🙂 Ik zie alleen nu pas dat er nog geen gouden zigzag randje omheen zit. Dat zal ik straks even fixen.
De paars/gouden ATC kaartjes hebben een gouden zigzag afwerking gekregen. Hiervoor heb ik het spoeltje vol gespoeld met goudkleurig garen (gütermann). De bovendraad was geel. De kaartjes heb ik op kop voorzien van een fijne en dichte zigzag rand. Het goudkleurige garen als bovendraad lukte niet. Het brak steeds maar het (kwetsbare) goudkleurige garen kan uitstekend op het spoeltje.
Onderstaande ATC kaartjes hebben Koningsdag als thema.
Zwart is ook een spannend kleurthema. Door verschillende structuren stof, lintjes, kantjes en bandjes te gebruiken is het een heel interessant ATC kaartjes geworden. Op onderstaande foto is goed te zien dat ik over een zwart lint een breed sierstiksel (soort honingraat) stikte. Dit stiksel zit standaard op mijn naaimachine en kwam hier prachtig uit.
Het kleurthema van onderstaand ATC kaartje is nude-tinten. Verrassend leuk om te doen want ik ben niet zo van dit soort zachte en wittige kleurtjes. Hier heb ik veel sierstiksels gebruikt om de nude-tinten stof interessanter te maken.
En onderstaande blauwe ATC kaartjes waren ook een feest om te maken. Allemaal glitter en glamour stofjes kon ik gebruiken.
De achterkant van de kaartjes:
Op de achterkant van het ATC kaartje word meestal een stukje karton/papier geplakt met wat informatie over de maker, een titel en de hoeveelheid kaartjes je van dit thema hebt gemaakt.
ATC kaartjes opbergen:
Voor mijn ATC kaartjes kocht ik een vintage album. Deze was volgens mij bedoeld voor lp’s maar ik heb een hokjes verdeling in de plastic bladen gestikt met de naaimachine, de vakjes opengeknipt en toen de ATC kaartjes erin geschoven.
Ik had alleen geen rekening gehouden met de gesp. De letters ATC zette ik er zelf op met een posca marker maar toen was het album nog leeg. Nu het vol zit met kaartjes past de clip niet meer zo mooi in de letters van ATC helaas….
Verliefd!
Ik ben wel eens vaker verliefd op iets wat ik maakte. Zo ook op dit album vol ATC kaartjes. Het duurde meer dan ook bijna een jaar voor ik naar een ATC swap ging en meedeed. Tot die tijd bladerde ik meer dan eens door de map om te kijken naar mijn mooie kaartjes. Ruilen is namelijk best lastig. Sommige mensen zijn enthousiast over mijn kaartjes maar ik niet over die van hen. Hoe zeg je dat op een aardige manier zonder kwetsend te zijn?
Sommige mensen maken zich er heel makkelijk vanaf maar ja dat kun je ook denken van de mijne omdat ze met de naaimachine gemaakt zijn. Het idee dat ik een map ging krijgen met allemaal kleine kunstwerkjes trok me over de streep!
Mijn eerste ruilbeurs met ATC-kaartjes.
Er werden die middag heel veel kaartjes geruild. Sommige mensen waren (net als ik) wat huiverig omdat ze ook verliefd zijn op de kaartjes die ze zelf maakten. Dat was best fijn eerlijk gezegd, was ik tenminste niet de enige. Er waren ook mensen die ruilden zonder dat ze erbij waren. Dan deed iemand anders het voor ze. De gastvrouw had aan het eind van de ruilmiddag onderstaande collectie verzameld.
Super leuk toch? Ik word heel blij van deze verzameling kleine kunstwerkjes!
Dit is het grootste gedeelte van mijn eerste keer ruilen op een ATC swap.
Ik val erg op de techniek en vraag steeds hoe het gemaakt is. Achter een eenvoudig kaartje gaat veel meer schuil dan je op het eerste gezicht denkt.
Hopelijk kan ik een volgende keer weer aansluiten bij een swap in de buurt en hopelijk inspireren deze kaartjes mij tot andere technieken dan de naaimachine zodat ik zelf ook een variatie qua techniek aan te bieden heb.
Wil je met me ruilen? Prima, leuk zelfs! Reageer hieronder of reageer via het contactformulier.
Tips:
- Van elk ATC kaartje die ik maakte bewaarde ik zelf de eerste. Deze deed ik in een aparte map
- ATC kaartjes zijn klein. Werk dus ook klein. Grote patronen en onderdelen die ver uit elkaar vast gestikt zijn vallen in het niet
- Mij kaartjes zijn genaaide ATC kaartjes en ik noem het vrijevorm naaien maar er zijn natuurlijk heel veel manieren om ATC kaartjes te naaien
- Borduren kan ook!
- ATC kaartjes kun je ook doodlen met een fineliner, schilderen, spatten en spetteren met verf
- Heel veel mensen maken een leuke collage van papier op het kleine stukje ondergrond dat ze kozen
- Reacties zijn leuk en welkom. Wil je iets vragen of vertellen over ATC kaartjes plaats je berichtje dan hieronder. Dan hebben we alle vragen en opmerkingen bij elkaar en weet iedereen waar het over gaat.
- Hoe meer reacties, hoe beter de website, hoe meer mensen er wat aan hebben 🙂
- Vrije vorm naaien deed ik eerder. Super leuk om een boekomslag te maken, wandkleed of onderdeel voor een tas. Hier is te zien wat ik eerder deed
- Let op want het is (heerlijk) verslavend!
Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.
Geen reacties