arm breien en punniken
Breien

Een fijne, grote col breien op je eigen armen.

Ineens had ik zin om een lekkere col voor mezelf te breien. Gewoon breien maar dan anders….. Mijn armen gebruikte ik als breinaalden. Zo krijg je een heel grof breisel. Echter….. eerst moest ik de 5 bollen wol nog “eventjes” punniken.


Gelukkig heb ik een vriendinnetje die een punnik molentje heeft. Die mocht ik lenen.

Dit is zo’n molentje. Hartstikke handig. 5 Bollen garen met de hand punniken op een punnik-paddestoeltje is eigenlijk onbegonnen werk. Met dit molentje is het te overzien. Het is even opletten als je start maar als je het in de gaten hebt hoe het moet is het super simpel. Ik moet er wel bij vermelden dat het ene garen makkelijk gepunnikt wordt en het andere niet. Dat is dus even uitproberen.


Het eind resultaat vind ik prachtig!

rinimaakt arm breien

Hier volgt een beschrijving hoe ik het aanpakte.

Nodig:

 • 5 bollen garen van 100 gram (240 m looplengte per bol)
 •  Punnik molentje
 • Stopnaald om de draadjes weg te werken
 • Tijd! Per bol punnik je minimaal een uur met het molentje

Stap 1: Punniken.

Punnik alle bollen garen op. Zorg dat het één lange slang is. Dat is best een karweitje dus neem er de tijd voor.

Elke dag 1 bol punniken vond ik wel genoeg. Radio aan en draaien maar!


Stap 2: Steken opzetten.

Zet 11 steken op je arm.

rinimaakt arm breien en punniken
Met het draadje dat hier los hangt naai je als laatste de gepunnikte slang vast.

Stap 3: Breien.

En breien maar!

rinimaakt arm breien en punniken

Dat vond ik nog best een dingetje want ik heb het wel 8 keer uitgehaald. Te smal, te breed, te lang, te kort en ga zo maar door. Uiteindelijk ben ik op 11 steken uit gekomen. Ik had nog ongeveer 7 meter gepunnikte slang over.


Stap 4: Afwerken.

Maak met behulp van de slang de 2 uiteinden van de col aan elkaar. Hiervoor haal je de slang door de lussen van het begin (de opgezette steken). Als dat gepiept is naai je beide uiteinden vast met de draadjes die je aan het begin en eind van je slang hebt.


Stap 5: KLAAR!

rinimaakt arm breien en punniken

Tips:

 • Het is maar wat je mooi vindt en wat je wil. Mijn col is recht gebreid. De heen gaande toer recht breien. De terug gaande toer averecht breien.
 • Zorg dat er tijdens het breien geen knopen in deze gepunnikte slang kunnen komen. Tijdens het arm breien is het namelijk heel lastig de knopen te verwijderen. Ik heb het begin van de slang in de wasmand gedaan. Daarna heb ik de hele slang door mijn handen laten gaan. Nu wist ik zeker dat er geen knopen in zaten en kon ik starten.
 • Houd het gewichtje goed in de gaten. Als dit de grond raakt kun je niet meer punniken en valt de slang van het molentje op de grond. Het is heel moeilijk deze steken weer op het molentje te zetten.
 • De bol die gepunnikt wordt is snel groot. Met een postbode elastiek heb ik de groter wordende bol gebruikt als gewicht. Je kunt ook een haakje aan het gewicht maken en die steeds verhangen als het nodig is.
 • Google op ‘arm breien’ en er komt  genoeg informatie op je scherm. Heel handig zijn de filmpjes met uitleg.
 • Ook over punniken is er genoeg te vinden op internet.
 • Deze col zakte enorm uit. Het punniken rekt én het breisel ook. De col werd erg lang. Daarom heb ik hem uitgehaald en met 15 steken nog eens gebreid op mijn arm. Nu is het een lekker volle col.
 • Voor mijn andere brei projecten kijk je hier.

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Kitty van der Vegt-Frauenfelder 28 december 2017 op 10:47

  Hallo Rini,

  Een hele mooie col met mooie kleuren. Heel knap dat je dat gebreid hebt met je armen. Een heel leuk idee!! Een mooi jaarwisseling!

  Hartelijke groeten van Kitty.

  • Reageer rinimaakt 30 december 2017 op 11:03

   Dankjewel Kitty,
   jullie ook alle goeds voor het nieuwe jaar
   groeten Rini

  Plaats een reactie