rinimaakt.nl spijkerbroek ovenwant
Spijkerbroeken

Ovenwant

Als je graag kookt en bakt én veel met spijkerbroeken in de weer bent ligt het voor de hand…een ovenwant!

Die maakte ik dus. Deze ovenwanten van spijkerbroeken zijn lekker dik en stevig, gevoerd met gewatteerde stof én kunnen heet gewassen worden. De spijkerbroek-ovenwant krimp gegarandeerd niet. Veel meer hoef ik er niet over te vertellen.

rinimaakt.nl spijkerbroek ovenwant

Hier vertel ik hoe ik het deed.

Nodig:

 • Stuk gewatteerde stof (voering)
 • Oude spijkerbroek
 • Oude ovenwant om de maat te bepalen

Stap 1: Knippen.

Knip uit de spijkerbroek de nieuwe ovenwant. Gebruik de oude als maat. Knip ruim rondom de want zodat je genoeg naad hebt. Knip de gewatteerde stof langer bij de pols. Deze extra lengte heb je later nodig.


Stap 2: Stikken en knippen.

Stik de spijkerbroek ovenwant en de want van gewatteerde stof aan elkaar.

Knip de spijkerbroekwant zoals op de foto. Knip de ruimte tussen duim en want goed in zodat dit met het keren een glad geheel wordt. Knip bij de rondingen  kleine hoekjes weg. Op deze manier vormen de rondingen zich mooier in de want als je deze keert.


stap 3: Omkeren.

Keer de spijkerbroekwant. Schuif de wanten in elkaar. Nu is duidelijk te zien dat de voeringswant langer is bij de pols.


Stap 4: Pols stikken.

Sla deze extra lengte naar binnen. Speld en rijg dit vast. Stik dicht op de rand door. Stik een tweede keer ongeveer 5 mm verder door.

rinimaakt.nl spijkerbroek ovenwant

Stap 5: Klaar!!!

Dit is mijn favoriete buurmeisje waar ik eerder over schreef. Zij kookt en bakt ook lekker en wilde de wanten wel even showen. Bedankt lief buurmeisje!

rinimaakt.nl spijkerbroek ovenwant

Tips:

 • Gebruik goede jeansnaalden. Ik gebruik Schmetz naalden
 • Verwijder studs met een tangetje
 • Let op te dikke stukken, daar kom je niet altijd door met de machine
 • Een lusje kan handig zijn om de want op te hangen. De mijne liggen in een la dus maakte ik geen speciale lusjes. Misschien kan je want opgehangen worden aan het lusje van de broek?

Alles wat ik op mijn website laat zien mag je zelf maken. Wil je het delen en heb je het idee van mij, vermeld dit dan altijd. Of plaats een link naar www.rinimaakt.nl Als je het product gemaakt hebt mag je het zelf gebruiken maar verkopen mag niet.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Harriet Straatman 8 september 2018 op 11:08

  Hallo Rini, ik vind de overwanten heel leuk en ga ze ook proberen te maken. Alleen 1 vraag. Heeft 1 want aan alle twee de kanten een kontzak. Ik dacht is dat niet te dik?groetjes Harriët

  • Reageer rinimaakt 9 september 2018 op 17:15

   Hallo Harriet,
   Leuk dat je de ovenwanten wil gaan maken.
   Je kunt gewoon proberen wat jouw naaimachine aan kan. Als het te dik is kan het niet en zal je iets anders moeten verzinnen. Je merkt het vanzelf.

   Goede (nieuwe) jeans naalden doen wonderen!
   Succes, hopelijk lukt het!
   groeten Rini

  Plaats een reactie