gebreide deken
Breien

Een makkelijk en mooi kleed zelf breien.

Op de basisschool heb ik leren handwerken van mevrouw Van Melle. Ik was er niet erg goed in maar ook niet heel slecht. Het was gezellig en we maakten leuke dingen. Jaren heb ik de breinaalden niet aangeraakt maar toen mensen om mij heen kinderen begonnen te krijgen heb ik veel kabel vestjes voor jongetjes en bolletjes vestjes voor meisjes gebreid. Weer later heb ik voor mijn eigen kinderen en mezelf legio mutsen en sjaals gebreid.

Op een plaatje had ik een erg leuke gebreide deken gezien. Het bleek gemaakt te zijn door Arne en Carlos. Twee heren die mega leuke dingen breien.

We hebben een fijne buurvrouw die dol is op mijn maaksels dus toog ik naar haar met een proeflapje en het plaatje. Ik hoopte dat ik de deken voor haar mocht breien. Ze was gelukkig meteen enthousiast en niet veel later hebben we de wol gekocht bij Studio Sier.

Dit is het geworden.


Nodig:

  • 16 Bollen van elk 100 gram (295 m looplengte). Ik kocht er 20 maar bracht er 4 terug.
  • Een rondbreinaald van 80 cm lang (nr 3) had ik nog
  • 240 steken heb ik opgezet en de deken is 130 cm breed
  • een stopnaald om de draadjes weg te werken

Dit kleed is helemaal recht gebreid.
Telkens de naald heen en terug in 1 kleur. Daarna verwissel je de kleuren en brei je weer de naald heen en terug recht. Simpel maar een ontzettend leuk effect.

rinimaakt breien

Het enige waar je op moet letten zijn de kleuren! Voor de rest is het lekker tv kijken of een praatje maken en breien maar! Heerlijk!


Voorkant van het kleed.

rinimaakt breien


Achterkant van het kleed.

rinimaakt breien


De rand.

Aan de ene kant zaten allemaal draadjes. Die heb ik zo goed mogelijk in de rand weggewerkt. (Aan de andere kant zaten geen draadjes.) Ik vond het toch niet zo mooi om het kleed zo te houden dus heb ik aan beide lange kanten nog een randje gehaakt in het groen. De rand haakte ik in de graniet steek. Een vaste, een losse en een vaste. De toer er na doe je de vaste onder de losse van de vorige toer.

rinimaakt.nl breien


Tips:

  • De deken weegt bijna 1500 gram. Er waren nog 4 hele bollen over. Die heb ik terug gebracht.
  • De sokken heb ik gehaakt van restjes van het kleed.
  • Hier zijn meer brei projecten van mijn hand te bekijken.

Vorige bericht Volgende bericht

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Plaats een reactie